En delad bild som visar två personer i olika miljöer. Den vänstra sektionen visar en person som sitter i en modern inomhusmiljö, klädd i en svart skjorta med en klocka på handleden. Den högra sektionen visar en person som står utomhus nära en bil, iförd en grå kavaj och en rosa tröja, med kamerateam i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Tilde Lewin är på plats i Seoul och hade hoppats träffa Nobelpristagaren Han Kang. Foto: TT/SVT/Salim Alsabbagh

Nobelpristagaren Han Kang vill inte fira – för mycket krig i världen

Uppdaterad
Publicerad

Han Kang, Nobelpristagaren i litteratur 2024, har varit omöjlig att nå efter prisutdelningen. Nu säger författarens pappa att tystnaden beror på krigen i Ukraina och Mellanöstern.

Efter att Nobelpriset i litteratur meddelades har många sökt den sydkoreanska pristagaren Han Kang utan framgång. Nu uttalar sig pappan Han Seung-won, även han författare, på en presskonferens i Seoul.

– Hon sa att med tanke på den globala turbulensen – som konflikterna i Ukraina, Israel och Palestina, där människor dör varje dag – kändes det inte rätt att fira, säger pappan och utvecklar:

Nobelpriset i litteratur 2024

– Hon ville inte framstå som okänslig för allt lidande. Så hon bestämde sig för att inte hålla presskonferensen.

Pappan säger att han själv är både stolt och glad, och ville fira dotterns framgångar. Men Han Kang satte stopp för planerna.

– Jag skulle ha en fest hemma hos mig, men hon sa att jag inte fick det. Hon sa att Nobelkommitténs avsikt med att dela ut priset inte är att man ska hänge sig åt stunden, utan att man ska förbli lugn och sansad, säger Han Seung-won.

”Det mest prestigefulla priset”

Han säger att Nobelpriset i litteratur är det mest prestigefulla en författare kan få. Dels för den höga prissumman på 11 miljoner kronor, men också för att Nobelpriset belönar det samlade författarskapet, inte bara en enskild bok.

– När jag funderar över varför de valde min dotter så tror jag att det är på grund av den finstämda, vackra och samtidigt melankoliska tonen i hennes litteratur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2024

Mer i ämnet