Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska regissörer påverkas inte av vad de tror är en viktig eller politisk film, säger Halfdan Ullmann Tøndel som gjort årets norska Oscarsbidrag. Foto: Cornelius Poppe

Norsk film gör succé: ”Har en stark tro på oss själva”

Uppdaterad
Publicerad

Har norrmännen bättre självförtroende när det kommer till filmskapande? Det tror Halfdan Ullmann Tøndel som gjort Norges Oscarsbidrag ”Armand” som nyligen haft Sverigepremiär.

Det har gått bra för norsk film de senaste åren. 2021 Oscarsnominerades ”Världens värsta människa” – den sista delen i regissören Joachim Triers Oslo-trilogi. Filmen blev dessutom den näst mest sedda i Norge det året.

Thea Hvistendahls zombiefilm ”Hanteringen av odöda” visades på filmfestivalen i Sundance och Kristoffer Borgli fick göra en amerikansk film med Nicholas Cage (Dream scenario, 2023) i huvudrollen efter framgångarna med ”Sik Pyke” från året innan.

Dessutom gjorde remaken av genrefilmen ”Troll” succé på Netflix.

”Tror på sig själva”

När Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita recenserade Halfdan Ullmann Tøndels film ”Armand”, som nyligen fick svensk premiär, skrev han:

”Medan Sverige hårdsatsar på ny reboot av 'Jönssonligan' fortsätter Norge att leverera förstklassiga och nyskapande filmer som också är tillgängliga för en bred internationell publik.”

– Jag tror det som börja hända i Norge är att de som gör film har en stark tro på sig själva. De påverkas inte av vad de tror är en viktig eller politisk film, säger Halfdan Ullmann Tøndel till Kulturnyheterna.

Se delar ur filmen och intervjun i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.