Guillaume Diop har dansat sedan han var fyra år gammal. Förra året utsågs han, som första svarta dansare, till Parisoperans ”Étoile” (premiärdansare) och har gjort många klassiska huvudroller.
– Det är dock första gången som jag har en huvudroll i ett uruppförande, säger det franska stjärnskottet.
”Gustavia” marknadsförs som en saga om makt, normer och uppror. Den baseras på historien om Sveriges ”okände prins” Gustav Kwasi Badin, som förslavades i Västindien i den danska kolonin Saint Croix och fördes till Sverige på 1750-talet som gåva till kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Där fick han sina svenska namn, med en förfranskning av det som antas vara hans ursprungliga namn: Gustav Coichi/Couschi Badin.
Sökte svar
Diop är väl medveten om detta, men menar att det finns en hel del glädje också i berättelsen om Badin.
– Pär Isberg, koreografen har berättat för mig att Badin var en sökande människa som funderade mycket över sitt öde – om det var tur eller otur att han hamnade på svenska hovet, förklarar Diop.
Mer än 200 år efter sin död blir Badins livsöde balett på Kungliga Operan, i regi av Amir Chamdin som också skrivit librettot. Chamdin är bland annat känd som musiker i hiphopgruppen Infinite Mass och som regissör för musikvideos, film och tv. ”Gustavia” är hans första balett någonsin, ett projekt som tagit tio år att ro i hamn.
– Jag är historieintresserad och när jag förstod att Badin hade dansat balett på operan och att han, regisserad av Bellman, stod på scen när Gustav III kröntes till kung – det fick mig att vilja berätta för andra om både det ljusa och det mörka, säger Amir Chamdin.
”En del av det svenska kulturlivet”
Han vill betona att ”Gustavia” inte gör anspråk på att berätta hela Badins historia.
– Fokus ligger på tiden då Badin var mycket på operan och på Drottningholmsteatern. Han var en del av det svenska kulturlivet, säger Amir Chamdin.
Musiken är delvis hämtad från Gustav Badins tid. Det är bland annat musik av Chevalier, ibland kallad ”The Black Mozart”. Han hade en liknande historia som Badin, fast han bodde i Frankrike och var violinist.
”Gustavia” har urpremiär 18 oktober.
Se bilder från repetitionen med den franska stjärndansaren Guillaume Diop i klippet ovan.
GUSTAV KWASI BADINS YRKESLIV
Badin var först betjänt hos drottning Lovisa Ulrika och blev senare hovsekreterare. Han lärde sig franska och deltog som dansare och spelade enligt wikipedia bland annat en stereotypisk huvudroll i ”Arlequin Sauvage”, en pjäs om hur ”den ädle vilden” möter civilisationen, och även i en erotisk pjäs. Föga smickrande roller, båda uppsatta av den då inflytelserika franska teatersällskapet ”Du Londels Sällskap”.
Badin medverkade, liksom andra medlemmar av hovet, också vid olika festspel och amatörpjäser. Efter Lovisa Ulrikas död 1782 fick Badin två gårdar i Uppland och en i Södermanland i bröllopsgåva av Gustav och levde ett privatliv som bonde.
Han dog år 1822.