Självhushåll, matlagning och hantverk i naturen är exempel på ämnen inom en växande trend bland vuxenlitteratur i Sverige, enligt Kungliga biblioteket.
Sammantaget beskrivs böckerna handla om ”vad naturen kan lära oss i vår strävan för att må bra”. Ett genomgående tema är också böcker som skildrar människans relation till djur som läkande kraft.
– Jag tror att det finns ett behov av förankring i en handgriplig verklighet i en annars ganska digital tillvaro, säger arkitekten och författaren Pernilla Wåhlin Norén.
Ökad medvetenhet
Pernilla Wåhlin Noréns nya bok ”Skogen & slöjden” lär läsaren olika hantverksprojekt för ökad skogskunskap. Allt från att fläta korgar av pil till att göra en matta av mossa.
– Jag ville skriva min bok för att jag tycker att vi behöver steppa upp när det gäller kunskap om material.
Pernilla Wåhlin Norén tror att en ökad medvetenhet i samhället om konsumtion och miljöpåverkan kan vara ytterligare en anledning till att människor vill läsa om naturen och vad man kan göra i den.
– Jag tror att vistas i naturen och göra saker från från grunden själv ger den tillfredställelsen. Man får också medvetenhet om att våra resurser på jorden inte är oändliga utan man vill ta ansvar och ser att det är möjligt
Fakta: Kungliga bibliotekets rapport om bokutgivning
Varje år ger Kungliga Biblioteket (KB) ut sammanställningen Utgivningspuls över utgivningen av svenska böcker från föregående år.
Genom att samla in alla böcker som trycks och sprids i Sverige kan KB undersöka bokens status, utgivningsstatistik och trender.
Under 2022 gavs det ut 17 192 tryckta böcker i Sverige, varav 6 228 var skönlitteratur. I Utgivningspuls 2023 undersöks även utvecklingen för den tryckta bokutgivningen mellan 2012 och 2022.
Källa: Kungliga biblioteket