Levan Akins Passage nominerad till Nordiska rådets filmpris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören och manusförfattaren Levan Akin står bakom den hyllade ”And then we danced” Foto: Haydar Taştan/Triart

”Passage” nominerad till Nordiska rådets filmpris: ”Stor ära”

Uppdaterad
Publicerad

”Passage” av Levan Akin kan vinna Nordiska rådets filmpris 2024. Det offentliggjordes under tisdagen i samband med filmfestivalen i norska Haugesund.

”Passage” följer den pensionerade läraren Lia som reser från georgiska Batumi till Istanbul för att leta efter sin försvunna systerdotter transkvinnan Tekla. På resan har hon med sig sin granne Achi.

Den turkiska staden pulserar av liv, drömmar och möjligheter när Achi och Lia letar efter systerdottern. Där inser de fort att det är svårt att hitta någon som inte vill bli hittad.

Filmen är regisserad och skriven av svensk-georgiske Levan Akin som står bakom den tidigare internationellt hyllade ”And then we danced”.

– Filmen utspelar sig i rum och på platser som man kanske inte riktigt är van att se någonstans och det är något som intresserar mig som filmskapare, säger Levan Akin.

Producent för filmen är Mathilde Dedye och hon ser nomineringen som en stor ära och hoppas att den gör att filmen kan nå en bredare publik.

– Det har varit ett otroligt varmt mottagande och jag är väldigt stolt över våra skådespelare som gör en fantastisk insats, säger hon.

Prisats tidigare

”Passage” hade världspremiär under Berlins internationella filmfestival där den belönades med Teddy Jury Award, som går till filmer med HBTQI-teman. Filmen var även kortlistad inför European film Awards.

Den svenska juryns nominering till Nordiska rådets filmpris lyder:

”Trots det hätska debattklimatet kring transfrågor lyckas Akin berätta en historia om behovet hos oss alla att drömma och höra till en gemenskap, och han gör det med humor, empati och stor värme.”

Övriga nominerade till Nordiska rådets filmpris 2024

  • Danska ”Mitt arv bor i dig” av Roja Pakari och Emilie Adelina Monies
  • Finländska ”Höstlöv som faller” av Aki Kaurismäki
  • Grönländska ”Ett stulet liv” av Lin Alluna
  • Norska ”Sex” av Dag Johan Haugerud
  • Isländska ”Snerting” av Baltasar Kormákur

Nordiska rådets filmpris

Nordiska rådets filmpris syftar till att stärka produktionen av nordisk film och dess position på den internationella marknaden. Sex filmer nomineras varje år till priset – en för varje nordiskt land.

2024 års vinnare av Nordiska rådets filmpris offentliggörs den 22 oktober under en prisgala i Reykjavik och belönas med 300 000 danska kronor, ungefär 425 000 svenska kronor. Prissumman delas mellan den vinnande filmens manusförfattare, regissör och producent.

Pris delas samtidigt som vinnarna i Nordiska rådets priser för litteratur, musik, barnlitteratur och miljöarbete offentliggörs.

Den svenska juryn består av Emma Gray Munthe, Gunnar Bergdahl och Caroline Cowan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.