Roy Andersson om konstnärslönerna: ”Gillar inte att det missbrukats”

Uppdaterad
Publicerad

Statlig inkomstgaranti började avvecklas för tio år sedan men 103 kulturarbetare har rätt till bidrag varje månad från staten. En av dem är regissören Roy Andersson som valt bort den och istället tar ut pension. Han är kritisk till att systemet ”missbrukats” av kulturarbetare som samtidigt tjänar mycket pengar, som framkommit i Kulturnyheternas granskning.

Statlig inkomstgaranti för kulturskapare är till för konstnärer som har behov av pengarna – tjänar man mer än 300 000 kronor per år uteblir stödet. 2010 började systemet avvecklas, men 103 personer har fortfarande rätt till stödet varje månad.

Som Kulturnyheternas granskning visat har ett antal av dessa kulturskapare tjänat stora pengar genom sina företag, samtidigt som de mottagit stödet.

Konstnärslönerna

Roy Andersson, en av de konstnärer som står på Konstnärsnämndens lista över de som har rätt till statlig inkomstgaranti, tar ut sin pension istället för inkomstgarantin.

”Skamligt”

– Jag gillar inte att det missbrukas, det har varit frestande ibland att tänka ”jag kanske kan få både konstnärslön och statlig pension”. Den möjligheten hade nog funnits, men det har känts skamligt, så det har jag inte gjort, säger han.

Samtidigt anser Roy Andersson att stödet borde ha behållits intakt för att säkra att konstnärer i Sverige kan ägna sig åt smalare konstformer.

– Det är en oerhört otacksam bransch att vara verksam i, alla som jag känner har det ganska svårt. Nu är det som det är, nu finns inte stödet längre. Men i andra länder finns det motsvarande stöd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstnärslönerna

Mer i ämnet