I år tävlade den svenske regissören Ruben Östlund på filmfestivalen i Cannes med sitt relationsdrama ”Turist”. Och det räckte ikväll till utmärkelsen Juryns specialpris – Prix special du jury.
”Turist” utspelas i Alperna, där en familj på skidsemester sätts på prov då det kommer en lavin. Pappan i familjen överger fru och barn i panik och både mansrollen och bilden av den stabila kärnfamiljen sätts i gungning.
Kulturnyheterna fick tag på Ruben Östlund mitt i vimlet efter att han varit uppe på scenen och tagit emot sin utmärkelse. Såhär löd samtalet:
Grattis, Ruben Östlund! Hur går tankarna nu?
– Det är väldigt roligt att känna att det blir etablerat och taget på allvar. Det är inte jätteviktigt egentligen att vinna priset, utan det viktiga är att man håller nivån så att filmerna kan få den uppmärksamheten de kan få här nere, säger regissören och fortsätter:
– Det är en jättefin avslutning på den här veckan. Vi hade en jättefin visning i söndags och sen har jag fått träffa jättemycket människor på gatan som har tagit tag i mig och sagt att de gillar filmen, så vi har nog byggt upp våra förväntningar.
Trodde du att ”Turist” skulle vinna?
– Ja, jag trodde att den skulle vinna något pris.
Vad betyder priset?
– Det betyder att vi får en krans till att sätta på affischen! Och att vi får publicitet och en anledning att fira.
Vad gör det här med självförtroendet?
– Det har varit på topp hela veckan. Det går inte att fylla på mer!
Tror du på frasen ”tredje gången gillt” nu?
– Nej, jag hoppas på fjärde gången gillt – att det är nästa gång som det exploderar på riktigt.
Menar du att siktet är på Guldpalmen?
– Ja, precis.
Ruben Östlund har varit i Cannes ett antal gånger förut, och det här var hans tredje nominering i film-meckat. Rutinen låter honom se vad som går hem just i Cannes.
– Det beror jättemycket på innehållet i filmen. Om man ser på ”Play” så märker man att kontroversiell film inte riktigt funkar på den här distributionsbanan. Så man måste vara medveten om att innehållet i ”Turist” anser det här klientelet är mer lättillgängligt.
Vad har ”Turist”, som gjorde att den tog hem det?
– Den har mycket dynamik och skapar mycket diskussioner efteråt. Jag har hört flera som har diskuterat filmen i flera dagar. Det tror jag är det absolut viktigaste, säger Östlund och fortsätter:
– Jag har ju aldrig varit intresserad av poetisk film, där man gör allt långsamt och fint av den anledningen. Jag är intresserad av innehållet och att lyfta en fråga.
Många länder ska visa
Ruben Östlund och kollegorna ska fira hela natten, med middag och fest i Cannes. Han kommer inte att resa runt så mycket alls med filmen förrän den får premiär på biograferna. Det verkar bli många biografer ...
– Jättemånga länder har köpt distribution. I stort sett hela Europa, två-tre länder i Sydamerika, hittills två länder i Asien, Australien ... Och det har varit flera distributörer i de större länderna som har slagits om filmen.
Vad händer då på måndag i den Cannesprisade regissörens liv?
– Då ska jag hem till mina barn Alva och Hilda, så då får de hjälpa mig att landa lite grann.
Producenten Erik Hemmendorff tycker att det är helt rätt att ”Turist” fick priset i Cannes.
– Ärligt talat tyckte jag att vi skulle vinna. Jag har sett andra filmer och jag tycker faktiskt att den här var bäst. Den har en sådan energi och ett sådant tilltal att om jag hade sett den hade jag varit så jävla avundsjuk. Faktiskt.
”De ställer höga krav”
Hemmendorff känner sig hedrad över utmärkelsen.
– Det här är människor som verkligen tror att film kan vara konst. De ställer höga krav. Att de då väljer vår film som ett av de bästa bevisen på att det är så – det känns stort.
Om Ruben Östlunds utmärkelse
- Juryns specialpris ingår i den prestigefulla ”Un certain regard”-sektionen på den tunga filmfestivalen i Cannes
- Sektionen skapades 1978, för att lyfta fram nyskapande film
- En svensk film har aldrig tidigare vunnit den kategorin
- Pristagarna utses av jurymedlemmar