• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se jultomtens avfärd – från Finland

Uppdaterad
Publicerad

Varje år visar tv-nyheterna i Finland jultomtens avfärd för barnen. Dessutom svarar tomten på barnens frågor i direktsänd tv på julafton. Fake news? Jultomten har en nästintill officiell ställning i grannlandet.

Var tomten kommer ifrån är omtvistat, men frågar man barnen i Finland svarar de att han kommer från Korvatunturi, ett fjäll på gränsen mellan Finland och Ryssland.

Det har de från en trovärdig källa: varje år visar nämligen tv-nyheterna tomtens avfärd inför julhelgen och det finns till och med en riktig postadress dit barn kan skicka önskelistor och frågor. På julafton kan barnen dessutom få svar på frågor i direktsänd tv från tomten, som heter joulupukki på finska och julgubben på finlandssvenska.

Stark tradition och varumärkesfejd

Myten om att tomten bor på Korvatunturi föddes på 1920-talet när en radiojournalist berättade en historia om tomtens hemvist. Sedan dess har Finland jobbat hårt för att etablera jultomten som finländsk.

Staden Rovaniemi har utsetts till officiell tomtestad, och turister flockas vanligtvis dit i jultider för att träffa tomten och åka slädfärd i norrsken.

En av konkurrenterna om jultomtens hemvist är Grönland. Turistorganisationen Visit Greenland gav dock upp 2017, och kallade turistindustrin i Rovaniemi lite bittert för ”en Disney-show” som de inte kan konkurrera med. Barn som skickat sina brev till Grönland fick sedan några år tillbaka inga svar, för tomteverkstaden där hade gått i konkurs.

Men i Finland verkar jultomten må fortsatt bra, trots pandemin. För inför årets avfärd informerar tv-nyheterna barnen om att jultomten deklarerats immun mot covid-19 och därmed kan ge sig ut i världen.

I videon ovan kan du se jultomtens avfärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.