Svenska Freds om året efter invasionen: ”Viktigt att fler perspektiv hörs”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsläget i Europa har förändrats efter Rysslands invasion av Ukraina. Men också samtalet om fred, det menar Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

– Nu är det kanske lätt att tro att vapen är en lösning på konflikten, men det är det inte, säger hon.

För organisationen Svenska Freds har året som gått varit omtumlande. På kort tid har de fått hantera frågor om alltifrån krig i vårt närområde, till vad ett svenskt Natomedlemskap skulle innebära. Men framförallt har de märkt hur samtalet om fredliga lösningar nästintill upphört.

– När attityder, normer och politiska beslut blir mer militära, så blir inte en röst som talar om fred lika relevant att lyssna på och i vissa sammanhang förlöjligas den, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Kriget i Ukraina

Från kritik till fler medlemmar

Svenska Freds har verkat för att främja fred och nedrustning i nästan 140 år. Under invasionen av Ukraina möttes de först ned misstro, men med tiden har deras medlemsantal också ökat.

Går det att prata nedrustning och fred i en tid som denna? 

– Det går absolut. Det är viktigare än någonsin att hålla samtalen om hur vi bygger den långsiktiga freden levande. När vi ser ett allt mer militaristiskt tänkande så är det otroligt viktigt och det är någonting vi värnar i en demokrati, att flera perspektiv hörs så vi tar de bästa besluten, säger Kerstin Bergeå.

Hör mer om Svenska Freds i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet