Sveriges radios vd Cilla Benkö och SVT:s vd Hanna Stjärne är två av mediecheferna som skrivit under det öppna brevet till Israels ambassad. Foto: TT

Svenska medier ställer krav på Israel: Öppna gränser för journalister

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Utgivarna, som samlar företrädare för landets största mediehus, kräver att Israel omedelbart ska öppna Gazas gränser för nyhetsjournalister. Kravet framförs i ett öppet brev som skickats till Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman.

Man kräver även att Israel säkerställer att landets väpnade styrkor ska respektera nyhetsjournalisters rätt att utföra sitt arbete i Israel, Gaza och Libanon.

Reportrar utan gränser har bekräftat att över 130 journalister har dödats i Gaza sedan terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

Krig mellan Israel och Hamas

Brevet undertecknas bland annat av Hanna Stjärne, vd för SVT, Cilla Benkö, vd för Sveriges radio, Matthias Berg, vd för TV4 och Anne Lagercrantz, ordförande för Utgivarna och vice vd för SVT.

Man skriver:

”Det är med stor sorg och vrede som vi tvingas konstatera att Israel nu aktivt hindrar reportrar och fotografer från att komma in i Gaza för att objektivt rapportera om vad som händer där. (...) Utgivarna förväntar sig att ni omedelbart framför vårt krav till de relevanta myndigheterna i Israel.”

SVT söker Israels ambassadör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet