”Tack, så snällt, men jag vill byta”

Uppdaterad
Publicerad

Har du fått en alldeles för stor tröja eller en ful vas som du aldrig kommer att vilja ha framme? Folkvettsexperten Magdalena Ribbing och konsumentexperten Sverker Olofsson ger sina bästa julbytartips.

Enligt Handels utredningsinstituts prognoser har vi i år handlat julklappar för cirka 61 miljarder kronor. Trots all omsorg och alla pengar som lagts ned på klapparna finns det många som inte är nöjda. Hur ska man då göra om man fått en julklapp som man inte vill ha?

– Det är en viktig fråga och jag har två sätt att se på det. För det första ser jag gåvan som en fin gest. Bara det att någon tänker på en är en present i sig, säger Sverker Olofsson på Plus.

– Sen är det naturligtvis så att om man får en skjorta som inte passar så säger man till den som man fått den av att ”det var bussigt men den passar inte”.

Folkvettsexpert Magdalena Ribbing är inne på samma spår:

– Om du får den där hemska saken som du inte vill ha måste du ställa dig frågan om det finns möjlighet att byta till något mer önskvärt. Då säger du ”tack för presenten, så omtänksamt, men jag skulle ha ännu mer nytta av en grön diskborste. Går den att byta?” Går den inte att byta, då tackar du.

Gorma och skrik

Om du får problem och säljaren inte vill byta din julklapp gäller det att ta till brösttoner. Forskare vid Karlstads universitet rekommenderar att du ska gorma och skrika för att få din vilja igenom.

– När vi uttrycker våra emotioner tas vi på stort allvar och då vill handlarna snabbt bli av med dig, säger Per Kristensson, doktor i psykologi och konsumentforskare.

Om jag är missnöjd med en present som givaren själv har tillverkat, hur ska jag tänka då?

– Då låter du bli att använda den, eller försöker du hitta något annat användningsområde, men poängen är inte själva föremålet utan omtanken. En present är en överraskning, säger Magdalena Ribbing.

Bra för second hand

Flera företag och organisationer ser positivt på svenskarnas julklappsmissnöje. Januari är en väldigt bra månad hos Blocket.se.

– Annonserna är många. Det handlar om teknikprylar, kläder och årets julklapp, berättar Frans Storm, marknadschef på Blocket.

Hos Stadsmissionen i Stockholm är tacksamheten stor för att flertalet julklappar lämnas till välgörenhet.

– Det märks absolut på second hand. Det kommer in mer saker och det är vi tacksamma för. För oss är det viktigt att allt är helt och rent, så att det går att sälja, säger Stina Bengtsson, informatör på Stadsmissionen.

Kolla vad som gäller vid ditt julklappsbyte:

Öppet köp

innebär att du kan lämna igen en vara inom avtalad tid och få pengarna tillbaka, men det finns ingen laglig rätt att få lämna tillbaka en vara.

Bytesrätt

innebär att du, inom avtalad tid, får byta till en ny vara eller få ett tillgodokvitto. Spara alltid kvittot.

Vid köp på internet:

har du rätt att ångra köpet inom 14 dagar från den dag du tagit emot varan. För vissa varor gäller enbart oöppnad förpackning med obruten plombering.

Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.