Precis som Nederländerna, Luxemburg, Finland, Polen och Italien ställde sig även Sverige kritiskt till de nya reglerna för upphovsrätt på nätet som vann en majoritet i EU-parlamentet i slutet av mars.
Bara tre av totalt 20 svenska ledamöter röstade ja till direktivet som är tänkt att anpassa medlemsländernas upphovsrättslagar till den digitala världen, och bland annat göra så att nätjättar som Google och Facebook måste betala när upphovsrättsskyddat material sprids på deras plattformar.
– EU försöker sätta upp lite fler staket på internet, säger Tobias Blixt som är journalist på sajten Breakit och som bevakat utvecklingen kring direktivet.
Omdiskuterat direktiv
”Man har förstört det fria internet som vi känner det i dag”, sa Centerpartiets Fredrick Federley efter omröstningen, och fler håller med honom om att det nya direktivet hämmar, snarare än utvecklar, sättet vi använder nätplattformar och sociala medier på.
Men svenska branschorganisationer som till exempel KLYS och SKAP är positiva till en skärpt upphovsrätt, som också kan innebära bättre ersättning för kulturskapare.
– Min prognos är att det inte kommer bli någon jättekatastrof eller att det kommer att drabba användarna allt för mycket, säger Tobias Blixt.