SVT/UR-hus till vänster, tidningar till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungefär var tredje svensk undviker nyheter för att de mår dåligt av dem. Hör medieforskaren Ulrika Andersson berätta om vad det kan få för konsekvenser i videon. Foto: SVT/TT

Var tredje svensk undviker nyheter för att de är ”för negativa”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 30 procent av svenskarna avstår från nyheter för att de är för negativa eller får dem att må dåligt. Det visar en ny rapport från SOM-institutet.

Varje år mäter SOM-institutet, en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet, svenskarnas inställning till medier.

Nytt för i år är att SOM-institutet har undersökt varför vissa personer undviker att ta del av nyheter. Den främsta orsaken är att många nyheter ligger bakom en betalvägg. Även att nyheterna känns ointressanta.

Nyheterna får dem att må dåligt

En annan orsak till att avstå nyheter är för att de är för negativa, menar 35 procent av de tillfrågade. 30 procent tycker att innehållet i nyheterna får dem att må dåligt. Hälften av dessa är 16-29 år och 40 procent är 30-49-åringar.

Docent och forskaren Ulrika Andersson från SOM-institutet tror att det kan bero på flera saker.

– Det är krig, ekonomin, det har varit pandemi och mycket brottslighet. Man känner att man inte mår bra av alla de här nyheterna och väljer då att inte ta del av dem,

Varför valde ni att titta närmre på just nyhetsundvikande i år?

– Det är en fråga som både bransch och forskning är intresserade av och det finns internationella studier som pekar på att andelen nyhetsundvikande är relativt stor.

Samtidigt menar Ulrika Andersson att flera idag också får sina nyheter genom sociala medier.

Politisk agenda

Rapporten visar att 80 procent av svenskarna tycker att medier i Sverige oftast är mycket tillförlitliga. Men likt föregående år, upplever över hälften att medierna ofta har en politisk agenda i sin nyhetsbevakning.

45 procent upplever att medierna inte berättar hela sanningen i viktiga samhällsfrågor.

– Det finns en större misstänksamhet eller misstro bland personer som identifierar sig klart till höger på den politiska skalan. Och tittar man på partisympati så är det framför allt sympatisörer till Sverigedemokraterna som uppger det här skälet i högst utsträckning.

Vad kan nyhetsundvikande få för konsekvenser? Hör Ulrika Andersson berätta mer i videon längst upp.

Karin Ekman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör även hur SVT Nyheters ansvariga utgivare Karin Ekman resonerar kring undersökningen. Foto: Martin Ekelin

Den nationella SOM-undersökningen

SOM-institutet genomför årligen frågeundersökningar i syfte att kartlägga svenskars vanor och inställningar till samhälle, opinion och medier.

Institutet skickar ut enkäter till ett slumpmässigt urval människor. 2023 omfattade urvalet 26 250 personer i åldrarna 16-90 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.