Coronavård på Al Emarat Hospital i Erbil i kurdiska delen av Irak Foto: TT Nyhetsbyrån

1,7 miljarder människor tros ha ökad risk att bli allvarligt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Drygt var femte person i världen kan ha en ökad risk att bli allvarligt sjuk av covid-19 eftersom de har någon form av underliggande sjukdom, visar en färsk studie. Men professor Agnes Wold är kritisk. Inte för att siffrorna skulle vara fel utan för att slutsatserna inte är väsentliga, enligt henne.

– Åldern är egentligen den enda faktorn som betyder något.

Studien, som publicerats i tidskriften Lancet Global Health, uppskattar att 1,7 miljarder människor, eller 22 procent av världsbefolkningen, har åtminstone ett underliggande tillstånd som innebär en högre risk för allvarliga komplikationer av covid-19.

Det varierar dock väldigt mycket när det gäller ålder. För människor yngre än 20 år är det mindre än 5 procent som har högre risk medan 66 procent av dem som är 70 år och äldre  har det.

Coronapandemin

4 procent kan behöva sjukhusvård

349 miljoner människor, vilket motsvarar 4 procent av jordens befolkning, löper risk att bli så sjuk att det krävs sjukhusvård. 

Bland dem är också åldern betydelsefull.  Mindre än en procent av de som är yngre än 20 år löper denna risk medan 20 procent av de äldre än 70 år, löper samma risk.

De underliggande sjukdomarna som påverkar risken mest är kronisk njursjukdom, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och kronisk andningssjukdom.

”Meningslös sifferexercis”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet, är kritisk. Hon menar att informationen från studien blir ”tämligen meningslös”. Den stora gruppen människor, som inte är äldre, löper en så liten risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, att en ökning av risken på grund av underliggande sjukdom inte betyder särskilt mycket.

– Det är ju åldern som spelar roll. Det finns ingen annan riskfaktor som kommer upp i närheten av den, säger Wold.

– Det är meningslös sifferexercis. Jag säger inte att siffrorna är fel men kontexten blir helt fel. Det är så banalt. Vi har ju vetat sedan Kina att det är åldern som är den absolut största riskfaktorn.

Lancets studie inkluderade data från FN om underliggande sjukdomar i 188 olika länder. Agnes Wold menar att det skiljer mycket mellan olika länder vilket gör studiens slutsatser ointressanta att tolka.

Så här gick studien till

Forskarna bakom studien har uppskattat antalet individer med ökad risk för allvarlig sjukdom (de defineras som människor med minst en riskfaktor) efter ålder, kön och land för 188 länder som använder data från Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (GBD) 2017 och FN:s befolkningsuppskattningar för 2020.

Listan över underliggande tillstånd/sjukdom som är relevanta för covid-19 bestämdes genom att kartlägga de tillstånd som anges i GBD 2017 och de som anges av såväl WHO som folkhälsomyndigheter i Storbritannien och USA.

Data analyserades från två stora multimorbiditetsstudier för att bestämma lämpliga justeringsfaktorer för kluster och multimorbiditet.

Läs mer på thelancet.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet