Yen Kuok är dotter till en av världens rikaste affärsmän. Foto: SVT

Hon vill skapa världens lyxigaste second hand

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna rasar samtidigt som världens dyraste handväska auktioneras ut. Alla i Hongkong försöker förstå vad världens rikaste kineser vill köpa i en skakig ekonomi. ”Det är helt enkelt inte möjligt att äga allt i hela världen” säger Asiens It girl Yen Kuok.

Den ekonomiska inbromsningen syns inte riktigt från redden, när bröllopsparen plåtas mot Hongkongs berömda finanscentrum-skyline. För i det storslagna Hongkong är lycka och ekonomisk framgång ibland svåra att separera i människors medvetande, och viktiga att visa upp.

Här i taxfreeparadiset och världens fortfarande mest konkurrenskraftiga ekonomi 2016, är det kö till lyxbutikerna en helt vanlig tisdag. Fast miljardärerna och de som är snabbast på att läsa av ekonomin är möjligen redan på väg någon annanstans.

Asiens It girl 

Som Yen Kuok, yngsta dottern till Robert Kuok, en av världens rikaste affärsmän. På vissa sätt är hon asiatisk lyx personifierad, uppvuxen i Hongkong, utbildad vid Stanford. Hon har haft råd med och handlat Chanel och Gucci och alla de andra lyxvarumärkena sedan tonåren. 

Hon säger själv att hon tidigare varit shopaholic, men i nya företaget Guiltless försöker hon hitta ett mer framgångsrikt sätt att hantera lyxmani.

– Du ser så många saker du vill köpa. Men det är helt enkelt inte möjligt att äga allt i hela den här världen, säger hon och skrattar.

Satsar på second hand

Nu satsar hon på vad hon hoppas ska bli världens lyxigaste second hand-butik i stället. En global onlinebutik som hämtar upp lyxvaror gratis med budfirma var som helst i världen – förpackar om dem så lyxigt de bara kan, och skeppar dem vidare. 

– Det är ingen ny idé, men vi är de enda som hämtar både fraktfritt och globalt, och vi väljer vårt sortimentet noga. Ofta är secondhand-butiker fulla av saker med fel detaljer som kanske bara hänger där för att det står Dior på dem. Vi vill bara sälja det som är fräscht och åtråvärt i dag, säger Yen Kuok.

Hon tror att lyxmarknaden i Kina och andra delar av Asien är fortsatt stark, även om ekonomin sviktar just nu. 

– Lyxhungern i Asien är enorm. Kontorsarbetande kvinnor är beredda att dra ner på alla andra aspekter av livet. De äter förmodligen lite mindre, de lägger troligen lite mindre på transporter och så vidare. Bara för att kunna spara tillräckligt för att kunna köpa en designerhandväska, säger Yen Kuok.

Världens dyraste väska

Det är inte alltid en dålig affär med en dyr väska. På auktionshuset Christies i Hongkong auktioneras världens mest åtråvärda designerväskor ut och flera rekord sätts. En vit Hermes Birkin-väska i krokodilskinn med diamanter och vitt guld slår världsrekord i juni, och säljs för nära 2,5 miljon kronor.

Den väskan har därmed varit en mycket bättre investering än de lyxbostäder som har rasat i värde i Hongkong ända sedan i höstas, ett värdetapp på en tidigare överhettad marknad och där flera bedömare inte ser någon botten än.

Samtidigt som lyxvaruhandeln i Hongkong både skenar och bromsar in samtidigt, så fortsätter det som alltid har varit lyxföretagens nagel i ögat här – den illegala handeln med lyxkopior. Många trodde att den industrin skulle avta i takt med att kineserna fick råd att köpa äkta varor, men suget också efter lyxiga kopior är fortsatt stort.

Världsledande på piratkopior

Hela 5 procent av allt som importeras till Europa uppskattas vara ren fejk.

Och Kina är världsledande på den här marknaden också. 

I en ny rapport från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling beräknas nära 85 procent av alla beslagtagna kopior tillverkas i Kina och Hongkong. Det är en handel som är hårt kontrollerad av den organiserade brottsligheten, och det mesta säljs i dag online. Det skeppas från Hongkong och andra kinesiska hamnar, ofta via krigshärjade länder med låg kontroll vid gränserna. 

Ny jakt på lyxkopior

Nu lovar den kinesiska regeringen krafttag mot den illegala handeln och kinesiska onlinejättar som Alibaba vill också försöka stävja handeln med kopior, men än är det långt till en nollvision. Ändå tror Yen Kuok att den handeln kommer att minska.

– Människor köper färre kopior och regeringen har verkligen växlat upp kontrollen. Vi ser hur stora företag som Alibaba tar viktiga första steg för en upprensning och jag tror att det kommer att lyckas till sist, säger Yen Kuok.

Öppen handel

Men när mörkret lägger sig i Victoriahamnen blir det tydligt att polisen inte lyckas hålla kopiorna borta ens från Hongkongs mest kända marknad. Vi har dold mikrofon på oss när vi förs till ett av alla hemliga lager på Ladies market, men handeln med mindre sofistikerade kopior pågår också helt öppet på Hongkongs berömda night markets.

I själva verket är det bara små företag som Yen Kuoks, och de etablerade auktionshusen, som har tillräckligt med experter och omfattande äkthetskontroller som vågar garantera att varorna de säljer är äkta. På Yen Kuoks företag har flera av de anställda arbetat på lyxföretagen och de ger oss en lektion i hur du skiljer en riktig Chanel från en kopia. 

Mer om lyxkonsumtion och piratkopior i Korrespondenterna tisdag klockan 20.00 i SVT och på SVTPlay.

Korrespondenterna

SVT:s Korrespondenternas säsongsavslutning handlar om lyx och fattigdom. Sänds i SVT2 14 juni klockan 20.00 och finns samtidigt i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.