• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det här är riskerna med Clubhouse

Uppdaterad
Publicerad

Bryter Clubhouse mot GDPR? Vad händer med inspelningarna av samtalen som förs på plattformen? Den senaste tiden har massiv kritik riktats mot den populära appen Clubhouse gällande dess integritets- och säkerhetsproblem.

–  Det anmärkningsvärda är att GDPR inte nämns någonstans i deras villkor. De har inte ens tagit höjd för det, säger Per Axbom, författare och föreläsare inom digital etik.

Den ljudbaserade chatt-appen ”Clubhouse” har med sin exklusiva framtoning kommit att bli en stor snackis världen över. Appen lanserades i mars 2020 och har i dag cirka fem miljoner medlemmar, varav 80 procent har tillkommit bara efter årsskiftet. 

Men appen har också dragit till sig en hel negativ uppmärksamhet. Bland annat gäller det utmaningen att moderera innehåll i en app där samtal sker i realtid. Det har även väckts frågor kring huruvida den amerikanska appens regler är förenliga med EU:s datalagar och Clubhouse granskas just nu av en tysk datamyndighet.

Begär tillgång till telefonbok

För att bjuda in personer till appen behöver Clubhouse tillgång till din telefonbok, vilket innebär att appen får tillgång till information och uppgifter om personer som inte samtyckt till eller ens är medvetna om att deras information delas med Clubhouse.  

Dessutom råder det frågetecken kring hur Clubhouse lagrar samtalen i appen. Enligt Clubhouse själva sparas samtal i syfte att kunna granska användare som bryter mot deras gemenskapsregler. Men att så sker, och vad som händer med den datan, framgår inte tydligt nog för användarna, enligt den tyska dataskyddsmyndigheten.

Vilken information samlar Clubhouse in om dig? Och är de verkligen helt ensamma om att lagra information på det viset? Starta videon för att höra Per Axbom förklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.