Vanlig missuppfattning 1: ”Det kommer inte finnas några pengar kvar när jag går i pension”
Sten Erikssons svar: Det stämmer inte. Du tjänar själv in till din pension genom att du betalar skatt på dina inkomster. Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet.
Den mindre delen av den allmänna pensionen, premiepensionen, påverkas av hur aktie- och penningmarknaderna utvecklas, i genomsnitt har premiepensionen haft en värdeökning med 6,7 procent sedan start.
Vanlig missuppfattning 2: ”Min pension är helt placerad på börsen”
Sten Erikssons svar: Det mesta av det du betalar i pensionsavgift går till inkomstpensionen, den större delen av den allmänna pensionen. Det är bara cirka 12 procent av inkomstpensionssystemets totala tillgångar som finns i de så kallade AP-fonderna. En mindre del av din pensionsavgift går till premiepensionen som är placerad i fonder. Om du har en tjänstepension via din arbetsgivare så är den i varierande grad placerad i fonder.
Vanlig missuppfattning 3: ”Vi har pensionärsskatt i Sverige”
Sten Erikssons svar: Det finns inte någon pensionärsskatt i Sverige. Men skatten fungerar olika för pension och för arbete. Skatten är också olika för olika pensionsnivåer och det finns jobbskatteavdrag för de som arbetar. Även pensionärer som arbetar för ta del av jobbskatteavdraget, det är till och med högre från det år då man fyller 66 år. Det är så det ser ut just nu, men detta kan förändras om våra politiker fattar nya beslut.