Vad påverkar priset på bitcoin? På lång sikt, investerares tro på vilken betydelse kryptovalutan kommer ha i framtidens finansiella system. Kommer den revolutionera det och ta över en väsentlig del av transaktioner och fungera som ett digitalt guld? Eller är det snarare en digital tulpanlök? På toppen av den stora spekulationsbubblan ”tulpanlöksmanin” på 1600-talet kunde en tulpanlök kosta lika mycket som ett hus i centrala Amsterdam. Just nu får man inte mer än en garderob där för en bitcoin, så det är i alla fall en bit kvar till tulpantoppen.
På kort sikt påverkas priset till stor del av två herrar: Elon Musk och Xi Jinping. Tesla-grundaren är den främsta influencern vad gäller förmåga att få priset på kryptovaluta att rusa och rasa. Hans tweets är för kryptomarknaden vad kvartalsrapporter är för aktiemarknaden. Det var Musks senfärdiga uppvaknande till det faktum att det går åt en massa el för att bryta nya bitcoins och hans besked att Tesla därmed inte längre skulle låta folk köpa bil med bitcoin som satte igång prisfallet. Sedan klev Peking in och kastade bränsle på brasan med nya bitcoin-regleringar och förbud.
Makt över det finansiella systemet
Det senaste kravet från Peking kom i fredags kväll och tar sikte på utvinningen av nya bitcoins. De skapas genom så kallad ”mining” som belöning till de som med sin datorkraft ställer upp och verifierar transaktioner inom nätverket. Vice premiärminister Liu He´s uttalande om att ”slå ned på bitcoin-mining” verkar inte handla om något regelrätt förbud, men uppfattas som en sådan upptrappning i Pekings bitcoin-fientlighet att flera bitcoin-brytare meddelat att de ska upphöra med sin verksamhet där.
I Kina bryts merparten av världens bitcoins, inte minst på grund av tillgång till billig energi som är en avgörande faktor för lönsamheten i mining eftersom verksamheten är så energislukande. Elpriset är så viktigt att vissa brytare inför regnperioden flyttar sin utrustning till avlägsna områden med stora vattenkraftverk som då kan erbjuda överskottsel till en lägre kostnad. Men annars är det till stor del kolkraft som gäller, och det spekuleras i om Kinas utsläppsmål ligger bakom Pekings senaste krafttag mot mining, som fick bitcoinpriset att rasa med nästan 20% i helgen. Men det finns en mindre ädel förklaring. Det handlar om makt. Makt över det finansiella systemet.
”Titta bort en stund, och förtvivlan har bytts mot hopp”
Bitcoin bygger på en decentraliserad struktur, där transaktioner sker direkt mellan noder i nätverket, utan att passera någon central knutpunkt som kan kontrolleras av myndigheter. Raka motsatsen till vad en stat som gillar att kontrollera sina medborgare önskar sig. Och Kinas centralbank håller på att utveckla en egen digital valuta som just nu pilot-testas i flera regioner, med förhoppning om att den ska bli kinesernas nya vardagsvaluta. Med central styrning och full insyn för kommunistpartiet i vad folk gör med sina pengar och till vem de skickar dem. Kineser som lyckas föra ut pengar ur landet med hjälp av kryptovalutor är ett kryphål som Peking gärna täpper till.
Det är alltså fullt logiskt varför Kinas högsta ledare Xi Jinping är på krigsstigen mot kryptovalutor. Vad som förklarar Elon Musks omsvängning från att länge ha snackat upp Bitcoin till att dra undan mattan för det med sitt miljöutspel (som bygger på gamla välkända fakta) är mindre begripligt. Die hard-fans av Bitcoin bryr sig inte. De kategoriserar allt som har med Kina, och numer även Musk, som ”FUD”. Brus, som bara har för avsikt att avskräcka folk från att hoppa på Bitcoin-tåget.
Om det här kryptotåget är på väg mot Eldorado eller ut över stupet, det är en annan fråga. När den här texten skrivs har bitcoinpriset i alla fall hunnit stiga med 18 procent på 18 timmar. Titta bort en stund, och förtvivlan har bytts mot hopp. Allt är som vanligt alltså i Bitcoin-världen.