Chatta med SVT:s ekonomikommentator om gårdagens börsras. Foto: Michael M. Santiago/AFP/SVT

SVT:s ekonomikommentator svarade på läsarnas frågor om börsraset

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen kantades börsmarknaden av stora fall. Från Tokyo i öst till New York i väst blinkade parametrarna rött.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén svarade på läsarnas frågor om börsraset. Läs både frågor och svar i efterhand i chatten nedanför.

Chatta med SVT:s Alexander Norén om gårdagens börsras

Moses • Vem vare, vem vare som sänkte börsen?

Marknaden: de som köper/säljer aktier.

I och med detta så tackar jag för mig idag, i chatten!

Dramaqueen • Kan man förvänta sig att det finns en risk att det svänger mer dramatiskt upp och ner den närmsta tiden innan det blir lugnt och stabilt igen?

ja

Q • Kan börsen gå ner 10% i morgon?

kan, kan den alltid.

Sparsam • Kan man förvänta sig att börsraset kommer att påverka sparräntor och bostadsmarknaden negativt?

nej, vad det verkar som nu när det studsat upp igen, inte detta ras i alla fall. ett mer utdraget scenario, med stadigt och tydligt sjunkande börs är mer oroväckande. Såna här plötsliga, om än kraftiga, ras är faktiskt de minst farliga för ekonomin i stort.

Ligma • Trump har ju uttryckt att en stark dollar är ett problem, om han vinner vad tror du att det kan ha för effekter?

men frågan är: "vad ska han göra åt det?". Det finns inga bra alternativ för honom att sänka dollarn. Snacka går ju...

Micke • Hej!

Hur påverkar dagens höjning av tokyo börsen gårdagens dystra resultat med tanke på att den steg med dryga +9%?

det visar att det går snabbt i hockey. håll dig undan om du är rädd för puck. eller var på börsen långsiktigt, och strunta i allt detta "brus".

lillbrorsan • Kan man ta ett lån i Japan för t.ex. ett bostadsköp i Sverige och hur går det i sådant fall till?

en "carry trade" på bostadsmarknaden? Lite avancerat kanske, i alla fall över min konkreta kunskapsnivå. Skulle inte tro att en japansk bank bara så där tar din bostadsrätt som pant. Men, vad vet jag...?

Victor Beck Weltmeister • Vem är nvidia

ett bolag som tillverkar hårdvaran (GPU:er) som är byggstenarna i AI-revolutionen, om jag ska uttrycka med floskligt. De är bäst på att göra de insatsvaror som de stora techjättarna behöver för att träna och driva sina generativ AI-modeller som frälst världen senaste två åren. Man kan säga att Nvidia säljer spadarna i guldruschen

fredrik • Appropå Nvidia, har läst att de med nuvarande börsvärde motsvarar en värdering på 100-tals miljoner kronor per anställd, är detta verkligen hållbart på lång sikt, hur kan vi veta att det inte blir en ny dot-com bubbla av det hela? Tack.

det är det många som frågar sig just nu. Därav nervositeten kring techaktier, och Nvdias tvära kast upp och ned. Det är inte hållbartr på sikt, såklart. Man kan inte få ha hela marknaden för sig själv för evigt och tälja guld med fällkniv eller vad man nu säger. Konkurrenter äter sig in på deras marknad. Men de har sånt försprång att det tar tid. Frågan är hur lång tid.

Urban • Ska man spara på på räntekonto eller räntefonder

Där du får bäst avkastning till samma trygghet. Sparkonto med bra ränta och insättningsgaranti är väl praktiskt och förutsägbart för kortsiktigt sparande. Räntefonder spekulerar egentligen i hur räntorna ska utvecklas, så det är en mindre säker placering även om den kan ge högre avkastning (eller lägre). Vid fondsparande tillkommer också en avgift som du bör räkna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.