Långtidsarbetslösheten är rekordhög bland en ny grupp människor; de med gymnasieutbildning. Foto: SVT

Coronaeffekten: Nya grupper långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden börjar försiktigt återhämta sig från pandemin visar dagsfärska siffror från Arbetsförmedlingen. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten i nya grupper som inte drabbats tidigare visar en ny rapport som SVT Nyheter tagit del av.

Ett nytt negativt rekord slås nu med 187 000 långtidsarbetslösa (arbetslöshet över 12 månader). De kan bli över 200 000 innan året är slut tror Arbetsförmedlingen. Detta trots att arbetsmarknaden som helhet återhämtat sig något. Det är nu nya grupper som riskerar långtidsarbetslöshet.

Andreas Larsson har efter 15 år på en kosmetikkedja precis förlorat jobbet.

Coronapandemin

– Jag tror inte riktigt att jag har förstått det än. Det känns lite overkligt, säger han, när SVT Nyheter träffar honom på en shoppinggata i Gävle.

Andreas Larsson är bara 29 år, med arbetslivserfarenhet och gymnasieutbildning. Meriter som brukar göra det lätt att få jobb, men det finns numera få fasta jobb i hans bransch.

– Det är väl det som är mest skrämmande! Jag har ju varit fast anställd sedan jag slutade gymnasiet.

Nytt rekord för långtidsarbetslöshet

Det är människor med hans bakgrund som nu riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet, visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

– Det här handlar om att omvandlingen på grund av digitalisering och elektrifiering har påskyndats under den här krisen. Så de jobb som de här personerna förlorat – många av jobben kommer inte tillbaka, säger Annika Sundén, som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Andreas Larsson jobbade i butik, en bransch som påverkats av e-handeln. Nu är han beredd att gå vidare, säger han.

– Ja, om det är det som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet