Därför rasar bitcoin i värde

Publicerad

Bitcoin har liknats vid ett digitalt guld och många hade hoppats att kryptovalutan skulle behålla sitt värde när inflationen urholkar värdet på klassiska valutor. Men kryptovalutor har dragits med nedåt när börsen rasat.

Priset på bitcoin och andra kryptovalutor har rasat kraftigt den senaste tiden. När en bitcoin var som högst värderad i november förra året kostade den nära 70 000 dollar. Idag handlas bitcoin för omkring 20 000 dollar.

Tillgångar med hög risk drabbas

Det är bland annat hög inflation och snabbt stigande räntor som har fått aktiemarknaden att sjunka kraftigt och som även dragit med sig bitcoin och andra kryptovalutor nedåt.

– Priset på kryptovalutor och andra lite mer riskabla tillgångar har fallit kraftigt den senaste tiden och var det ska sluta är det ingen som vet, säger Johan Javeus, chefsstrateg på banken SEB och fortsätter:

– I en sådan här miljö med stigande räntor och sämre tillväxt så blir investerare försiktiga och då säljer man av alla typer av tillgångar som har lite mer risk. Aktier har gått ner mycket, men det som har högst risk idag är kryptovalutor och de har naturligtvis drabbats extra hårt av det här.

Men var det inte många som liknade bitcoin vid ett digitalt guld som skulle kunna stå emot hög inflation?

– Jo, många tänkte att det skulle vara så från början, men så har det inte blivit.

Flera kryptofiaskon

Och vid sidan om att många kryptovalutor har tappat kraftigt i värde så har flera kryptofiaskon urholkat förtroendet. Bland annat så kollapsade kryptovalutan ”Terra Luna” tidigare i våras och nyligen så pausade krypto-plattformen Celsius möjligheten att göra uttag på grund av ”extrema marknadsförhållanden”.

– Ja, det här påverkar naturligtvis förtroendet för den här marknaden negativt, säger Johan Javeus.

Dessutom meddelade nyligen banken Avanza att de avbryter sitt planerade samarbete med kryptobörsen Safello för att kryptomarknaden än så länge saknar tillräckligt med reglering.

Enligt en studie från Europeiska centralbanken så har ungefär var tionde hushåll i eurozonen tillgångar i kryptovalutor och sektorn har sjufaldigats på två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.