Anklagelserna
Den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) inledde 2013 en granskning om misstänkta brott mot USA:s lag om utländsk korruption, Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).
Ericsson anklagades för att bland annat ha betalat mutor i affärssammanhang i samband med affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam.
Avslöjandena
Våren 2014 kunde Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin, granskande reportrar på Sveriges Radio Ekot, avslöja misstänkta mutaffärer med koppling till Ericsson.
– Tittar man tillbaka i tiden så hade Ericsson en hemlig kassa som användes för att att betala ut pengar till deras agenter runt om i världen. Det vi har avslöjat under åren är att de har använt de här pengarna till misstänkta mutor till makthavare i flera länder, säger Daniel Öhman.
Ett fall handlade om att telekomjätten ska ha betalat 100 miljoner kronor till en mellanhand i Monaco som skulle hjälpa dem att vinna en order värd miljarder på ett militärt radarsystem. Flera tidigare Ericsson-chefer åtalades för brott efter avslöjandena.
Förhandlingarna
Ericsson inledde förhandlingar med SEC och det amerikanska justitiedepartementet Department of Justice (DOC) om en uppgörelse kring brott mot landets korruptionslagar.
Den 26 september 2019 meddelade telekomjätten att man avsätter tolv miljarder kronor för väntade böter och andra kostnader i samband med utredningen. Aktien sjönk två procent på Stockholmsbörsen, men återhämtade sig.
Förlikningen
Sent på fredagskvällen, svensk tid, meddelar USA:s justitiedepartement i ett pressmeddelande att man nått en förlikning med Ericsson. Telekomjätten ska betala drygt en miljard dollar, runt tio miljarder kronor, till amerikanska myndigheter.
Ericssons vd Börje Ekholm har kallat mutaffärerna ett sorgligt kapitel i företagets historia.
– Jag försäkrar att det här aldrig kommer att hända igen, sade han.