Alexander Norén, ekonomikommentator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Inflationen sjönk mer än väntat i mars – KPIF landar på 2,3 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationstakten enligt KPIF var 2,3 procent i mars 2025, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är en nedgång från 2,9 procent i februari.

Året har inletts med stigande inflationssiffror. När KPIF steg till 2,9 procent i februari var det många som oroade sig för var inflationen skulle ta vägen, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Då tänkte man ”Oj, har vi tappat greppet?”. Men nu får vi en betryggande ny siffra på 2,3 procent som var precis vad Riksbanken gissade i sin senaste prognos, säger han.

Dagens besked innebär att Riksbanken kan pusta ut och ligga kvar på sin prognos om 2,25 procent i styrränta året ut, tror Norén.

Flera mått för inflationen

KPIF är ett mått för att mäta konsumentprisindex utifrån en fast räntesats, och är det mått som används inom penningpolitiken.

SCB släppte i dag även siffror för den rena inflationen, KPI, som landade på 0,5 procent i mars, en nedgång från 1,3 procent i februari. KPIF-XE (KPIF exklusive energi) landar på 3 procent, oförändrat jämfört med föregående månad.

Varför inflationstakten bromsade in i mars är svårt att veta utifrån de nyckeltal som släpptes i dag. I nästa vecka släpper SCB hela Konsumentprisindex med statistik om bland annat livsmedelspriser, elpriser och räntekostnader.

Trumps handelstullar kan påverka

Men även om dagens siffror tyder på en stabil penningpolitik i Sverige framöver så kan Trumps handelstullar ändra bilden, säger Alexander Norén.

– Om USA får högre inflation kan det sprida sig till Europa bakvägen. Det kan vara varor som passerar USA från Asien och får lite inflation på sig. Men om det ska bli ett riktigt problem med inflation här så måste det till att Europa svarar med tullar från USA som gör deras grejer dyrare. Jag hoppas att de inte svarar med värsta artilleriet på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.