• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter jätteförlusten: ”Har förtroende för vd”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström är upprörd över Vattenfalls miljardförlust, men tonar ner betydelsen inför framtiden.

– Även om det låter lite lättsinnigt en sådan dag som denna så finns det ingen anledning att vara alltför pessimistisk. Den vanliga rörelsen går trots allt ganska bra, sa Vattenfalls styrelseordförande när han gästade Aktuellt.

Han menar att beslutet att stycka upp bolaget gör att de kan ägna sig åt de specifika problem de har att handskas med på den europeiska marknaden – kolkraften, kärnkraften i Tyskland och Nuon-förvärvet.

Vattenfalls miljardförlust

Nuon har bidragit

Lars G Nordström förklarar den redovisade miljardförlusten, där värdet på bolagets tillgångar skrivs ned med 28,7 miljarder kronor, med att det går hand i hand med en generell dramatisk nedgång på marknaden.

– Men sedan gjorde Vattenfall förvärvet av Nuon vid en tidpunkt när man naturligtvis inte skulle ha gjort för de prisnivåena som man gjorde. Det har bidragit till dagens läge, säger Nordström.

Har förtroende för vd Löseth

Det har spekulerats kring om Vattenfalls vd Öystein Löseth, som var vd för Nuon när bolaget köpte det, kommer att kunna sitta kvar efter dagens negativa delårsrapport. Men Lars G Nordström gav inte något sådant besked.

– Under den tid han varit vd för Vattenfall har han genomfört ett antal åtgärder för att få ner kostnader och öka effektiviteten. Den löpande verksamheten sköts bra av ledningen. Styrelsen har förtroende för verkställande direktören och ledningen.

Men det är ju ändå skattebetalarna som i slutändan får betala för den här förlusten?

– Ja, det är ju sant och det är det som gör den här situationen extra besvärlig. Men Vattenfall är trots den här jättelika nedskrivningen värt strax under 500 miljarder kronor. Nedskrivningen är ungefär fem procent av Vattenfalls totala värde, säger Lars G Nordström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet