• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pandemin har förstärkt trenden med ökade ekonomiska klyftor i samhället, menar Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Konjunkturprognos: Klyftorna spås öka i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbanken höjer prognosen för svensk BNP-tillväxt till 3,8 procent i år, den högsta tillväxttakten i hela Norden.

Bankens ekonomer varnar samtidigt för att de ekonomiska klyftorna ökar i pandemins spår och att existerande ojämlikheter förstärks.

– Stimulanserna som gjorts  för att rädda ekonomin och hålla tillbaka arbetslösheten har gjort att börsen och bostadspriserna stigit, och det har gynnat dem som redan är förmögna. Samtidigt har restriktionerna framför allt drabbat de yrken som ger låga inkomster, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Det är inom handel, restaurang, service och hotell som de flesta jobb försvunnit. Branscher där många unga och utlandsfödda arbetar. Resultatet har blivit att inkomstklyftorna vidgas, menar banken.

– Även om vi har haft skyddssystem  med till exempel permitteringar så är det många i Sverige som fått det ekonomiskt sämre under det senaste året. Och trenden med ökande ojämlikhet ser ut att fortsätta det kommande decenniet.

Förstärker trend

Enligt Christina Nyman har pandemin förstärkt en global trend som pågått sedan 1980-talet, i Sverige sedan 90-talet. Det handlar om att inkomsterna från ägande – exempelvis aktieutdelningar, värdepapper och bostäder – ökat mycket snabbare än löneinkomster, pensioner och sjukersättningar.

Vad gäller konjunkturen väntas återhämtningen ta rejäl fart under det tredje kvartalet, när lättade pandemirestriktioner väntas ge ett lyft till konsumtionen av tjänster. Sveriges BNP-tillväxt lyfter till 3,8 procent i år efter BNP-minskningen på 2,8 procent 2020, enligt Handelsbankens prognos.

”Skulle hushållen konsumera upp även det som sparats i ladorna då blir tillväxten betydligt högre och sannolikt kommer räntorna att stiga snabbare”, skriver man i rapporten.

Fakta: Starkast BNP-tillväxt i Norden

  • Sverige antas med tillväxten på 3,8 procent i år återhämta sig starkare än övriga nordiska länder 2021. Danmarks tillväxt antas stanna på 1,7 procent i år, medan tillväxten i Finland och Norge antas hamna på 2,8 respektive 3,7 procent.
  • Så sent som i januari räknade Handelsbankens ekonomer med en svensk tillväxt i år på 2,8 procent.
  • För 2022 justeras dock tillväxtprognosen för Sverige ned något, till 3,7 procent från tidigare 4,1 procent. Tillväxtprognosen för 2023 hamnar på 2 procent.

Källa: Handelsbanken, Global konjunkturprognos, 28 april 2021 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.