Foto: TT

Kristyngda Postnord drar ner i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

PostNord ska minska antalet anställda med upp emot 4.000 personer de närmaste åren, det berättade koncernchefen i dag. De största neddragningarna sker i Danmark, men svenska skattebetalare får vara med och bidra till notan.

Problemtyngda PostNord presenterade i dag ett krispaket för att få ordning på ekonomin och verksamheten. Det är digitaliseringen som forsätter att skapa problem för bolaget, och då främst på den danska marknaden.

Färre brev

Allt färre brev skickas, vilket gör att PostNord – som till 60 procent ägs av svenska staten och till 40 procent av den danska – tappar omkring 1 miljard kronor om året i uteblivna intäkter. Samtidigt ökar kostnaderna hela tiden.

Poststrulet

– Vi byter nu till en ny produktionsmodell  i Danmark som tyvärr innebär att vi måste minska bemanningen kraftigt. Det handlar om ungefär 4.000 personer och de flesta kommer att beröras något av de närmaste två-tre åren, säger koncernchefen Håkan Ericsson till SVT Nyheter.

Tidigare uppsägningar

– En stor andel av dem kommer att bli uppsagda, men vi har ett bra samarbete med facken för att hantera det. Sedan bolaget bildades 2009 har vi minskat med 14.000 anställda utan några stora rubriker.

För att få ner kostnaderna tänker nu PostNord samordna logistiken för brev och paket. En effekt blir att det kommer dröja betydligt fler dagar, ibland nästan en arbetsvecka, innan vissa  typer av brev kommer fram till adressaten. Politkerna i danska Folketinget har redan godkänt förändringen genom att ändra i postlagen.

Tre års lön

Men att göra sig av med personal är dessutom dyrt. Inte minst i Danmark där en statsanställd kan ha rätt till fortsatt lön i upp till tre år efter uppsägning. PostNord räknar med att omställningen kan kosta upp till tre miljarder kronor och vill att ägarna – det vill säga skattebetalarna – skjuter till de pengarna.

Men hur mycket svenskarna får punga ut med för att lösa den danska postkrisen är ännu oklart.

– Detta är en väldigt speciell situation och vi har en löpande dialog med ägarna. Det är en diskussion mellan dem och där har vi ännu inte fått något besked, säger Håkan Ericsson.

Damberg (S): ”Ett danskt problem”

Ansvarigt statsråd för det svenska ägandet är näringsminister Mikael Damberg (S). Han menar att det blir en förhandlingsfråga mellan ägarna hur kostnaderna ska fördelas och påtalar att det inte ens är säkert att det blir några krispengar alls från ägarna.

– Det handlar om enorma kostnader som den danska verksamheten dragit på sig och vi behöver analysera ordentligt vilka juridiska och finansiella alternativ som står till buds. Men min utgångspunkt är att det här i första hand är ett danskt problem, säger Mikael Damberg till SVT Nyheter.

Neddragningar i Sverige

Förutom krispaketet i Danmark kommer PostNord banta den administrativa sidan, även i Sverige. 5-600 tjänster kan försvinna de närmaste åren, spår koncernchefen:

– Vi har redan slutat nyanställa folk om vi inte absolut måste. Vi vill undvika uppsägningar så långt det är möjligt, men det går inte att utesluta. Men det är inget stort besparingspaket som vi planerar för den svenska verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet