Stelbent byråkrati kring bland annat upphandling gör att svensk sjukvård går miste om skyddsutrusning, menar kritiker. Foto: Mikael Fritzon, TT arkiv

Kritiken: Byråkrati gör att Sverige går miste om sjukvårdsmateriel

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på skyddsutrustning i Sverige. Inte minst inom sjukvården, som vittnar om att anställda insjuknat efter att ha smittats av Coronaviruset. Trots det kan landet gå miste om sjukvårdsmateriel – på grund av byråkrati.

Nu kommer kritik från flera företag som vill leverera utrustning, som menar att offentliga upphandlingsregler försvårar försäljningen.

På nystartade Fenix Healthcare, som tillhandahåller utrustning direkt från Kina, säger man sig ha haft en order om 10 000 skyddsdräkter som skulle gått till Ambulansvården i Storstockholm. Men trots brist på skyddsutrustning i ambulanser och akutläkarbilar, och att flera bland dem som jobbar i bilarna insjuknat efter att ha smittats av Coronaviruset, blev affären inte av.

Coronapandemin

Skälet var att Ambulansvårdens regler bara tillät fakturor med 30 dagars betalningstid, medan den ökade efterfrågan gjort att kinesiska leverantörer har börjat ta betalt i förskott.

”En huggsexa om produkterna”

– Situationen i Kina är sådan att det är väldigt många som är nere och köper produkter och priserna har gått upp. Alla regeringar är där och handlar säkerhetsutrustning, så det är en huggsexa om de här produkterna – en krigszon, säger Johan Kadar, VD för Fenix Healthcare.

Enligt honom hade skyddsdräkterna, såhär en vecka efter att affären gick i stöpet, redan varit levererade till Ambulansvården i Storstockholm om det inte vore för kravet på 30 dagars betalningstid.

– Vi hade dem på lager, så vi kunde skeppa dem från Kina på två till fem dagar.

Mångdubblade priser

Från Ambulansvårdens sida säger man att har blivit kontaktad av ett stort antal företag och privatpersoner som vill sälja skyddsutrustning, men att priserna mångdubblats sedan innan Coronakrisen på grund av den ökade efterfrågan, och att man inte kan gå med på förskottsbetalningar eftersom man inte vet om förslagen kommer från seriösa aktörer.

Man ska däremot ha släppt på regeln om 30 dagars betalningstid och kan betala så fort materialet levererats och kontrollerats. Efter att SVT ställt frågor om policyn kommer dock ett nytt besked från Region Stockholm – att man lättar på reglerna även vad gäller förskottsbetalningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet