FI:s besked: SEB tvingas betala miljardavgift

Uppdaterad
Publicerad

SEB får en sanktionsavgift på en miljard kronor för bristfällig hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum, meddelar Finansinspektionen.

SVT sänder direkt från FI:s presskonferens.

”SEB har inte identifierat risken för penningtvätt i den baltiska verksamheten tillräckligt bra och har haft brister i sin styrning och kontroll av de baltiska dotterbankernas åtgärder mot penningtvätt”, skriver Finansinspektionen (FI) i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att FI sätter ner foten. De skickar en signal att den här typen av hantering inte är acceptabel. Banker har tidigare kommit undan väldigt lätt, säger SVT:s reporter Axel Gordh Humlesjö, som låg bakom avslöjandet av den misstänkta penningtvätten.

Har inte hanterat risken tillräckligt

FI har undersökt SEB:s verksamhet mellan 2015 och första kvartalet 2019. Den visar bland annat att dotterbankerna i Baltikum har varit utsatta för en förhöjd risk för penningtvätt på grund av det geografiska läget, samt för att högriskkunder stått för en ”ansenlig del av dotterbankernas affärsvolymer och transaktioner”.

– Det går inte att ha en verksamhet där moderbanken inte vill ta ansvar och dotterbankerna inte kan, säger Per Håkansson, FI:s tidigare chefsjurist.

SEB har också brustit i att identifiera och hantera risken för penningtvätt när det kommit till vissa av de utländska kunderna, samt inhemska kunder med utländska ägare.

De senaste åren har SEB vidtagit åtgärder för att få bukt med penningtvättproblemen, säger FI, men de har inte varit tillräckliga. Därför får banken en anmärkning och en sanktionsavgift på en miljard kronor.

Agerat för lite och för sent

FI riktar kritik mot SEB:s svenska verksamhet och dess förmåga att leva upp till kraven i penningtvättsregelverken.

– Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, säger generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.

Vidare skriver FI att SEB har misslyckats med att åtgärda de brister som man själv har upptäckt med hjälp av bankens eget kontrollorgan. Banken har inte heller givit tillräckliga resurser till de interna kontrollfunktionerna och övervakningen av transaktioner.

SEB: Vi ska analysera beslutet

I ett pressmeddelande kommenterar SEB dagens besked.

– SEB kommer nu att analysera beslutet och återkomma med bankens syn. Vi strävar alltid efter att leva upp till gällande regelverk och egna högt ställda krav, säger vd och koncernchef Johan Torgeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.