Alexander Noren med legotorn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Listränta, styrränta, snittränta och bolåneränta. Att hålla koll på alla olika typer av räntor och vet vad som påverkar vad kan vara rörigt– SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén reder ut det du behöver veta. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Nu tjänar bankerna ännu mer på bolånen

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna tjänar cirka en miljard extra på bolånen.

Nya siffror från Finansinspektionen visar på ökade marginaler.

– Nu när bankerna tjänar så bra och räntorna sjunker är det dags att gå till banken och förhandla om ditt bolån på nytt, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.

Den så kallade bolånemarginalen har ökat 0,03 procentenheter, från 0,59 procentenheter till 0,62 procentenheter.

Det kan se ut som en liten siffra, men eftersom bankerna har lånat ut hela 4 000 miljarder kronor till bolån blir det ändå stora summor.

Räknat på ett år, med nuvarande marginaler, blir det nästan en miljard kronor extra, bara i ökade marginaler, enligt SVT:s beräkning.

Större marginaler när räntorna är låga

Vanligtvis blir bankernas marginaler större när räntorna är låga. Det kan låta konstigt – de får ju mindre betalt när de ger ut bolån. Men det beror på att deras kostnader sjunker mer än intäkterna. Banker lånar nämligen själva pengar av andra finansbolag, just nu extremt billigt. Bolånetagarnas räntor sjunker, men bankernas upplåningsräntor sjunker ännu mer.

Bankerna har dock tjänat mer än så här på bolånen i perioder. Under 2018 var marginalerna uppe i det dubbla, alltså över 1,5 procentenheter.

När räntorna sjunker är det därför hög tid för bolånetagare med rörliga lån ta sig ett samtal med sin bank, tycker Finansinspektionen. Banken har ju mer råd än vanligt att sänka dina kostnader.

– Rösta med fötterna. Byt bank om du inte får bra ränta, säger Moa Langemark, Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.