Hos Frälsningsarmén är det högt tryck och Matmissionen, som säljer billig mat till personer med låga inkomster, har öppnat flera nya butiker och har till och med fått säga nej till nya medlemmar i vissa städer. Många av kunderna på Matmissionen och gästerna hos Frälsningsarmén går på försörjningsstöd.
– Vi har hela tiden ett ökat antal hjälpsökande som kommer hit. De är desperata och hungriga och har ingen mat hemma. De har svårt att få pengarna att räcka till, det har blivit mycket tuffare, säger Göran Larsson, som är omsorgskonsulent på Frälsningsarmén.
Försörjningsstödet (som tidigare hette socialbidrag) är välfärdssamhällets yttersta skyddsnät och ska gå till de som inte har några andra inkomster eller tillgångar. Men ett år med hög inflation har gjort att det är svårt att få pengarna att räcka till.
– De är alldeles förtvivlade. De hade redan innan svårt att få pengarna att räcka till. Försörjningsstödet ska ju räcka till det absolut nödvändigaste, men i och med inflationen och prishöjningarna så räcker inte pengarna till det, säger Göran Larsson.
Drygt 4 000 kronor för mat och kläder
Försörjningsstödet består dels av en ”riksnorm” som ska täcka kostnader för bland annat mat, skor och kläder, dels av ”skäliga kostnader utanför riksnormen” som ska täcka bland annat boende och el.
Riksnormen beräknas efter hur många vuxna och barn som bor tillsammans. För en ensamstående vuxen utan barn ligger riksnormen för år 2022 på 4 250 kronor per månad.
De senaste fem åren har antalet personer med försörjningsstöd minskat år för år. Samtidigt har allt fler försörjningsstöd en längre tid – antalet månader som personer får försörjningsstöd har ökat år för år sedan 2016.
Vid årsskiftet höjs nivån för försörjningsstöd med hela 8,6 procent på grund av den höga inflationen.