Ett lägenhetshus och SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklarar hur du förhandlar fram en låg boränta. Foto: Hasse Holmberg/TT och SVT

Pruta tusenlappar på ditt bolån – här är bästa tipsen

Uppdaterad
Publicerad

Den som prutar på sitt bolån kan tjäna många tusenlappar på ett par minuter.

För Sveriges bolånetagare innebär det flera miljarder kronor om året som kan sparas in på att flytta från dyrare till billigare bolån.

Finansinspektionens senaste rapport om bankernas bolånemarginaler visar att de återigen tjänar mer pengar på bolånen. För dig som konsument betyder det att prutmånen ökar. Men hur mycket pengar står egentligen på spel? Är det värt besväret?

Totalt sett är det miljarder kronor som står på spel. Enligt vår uträkning (se faktaruta nedan) skulle storbankernas kunder kunna tjäna över 4 miljarder kronor om året om de gick till billigare bolåneutmanare eller lyckas förhandla ned sina räntor till billigaste nischbankens snittränta.

För den enskilde kunden kan det betyda många tusenlappars besparing. Hos bolåneutmanarna är det oftast transparent prissättning. Det du ser på deras sajt när du matar in ditt lånebelopp och bostadens värde är den bästa räntan du kan få. Ett enkelt sätt att prisjämföra.

Begärde ut amorteringsunderlag

Hos storbankerna gäller det att förhandla. Den som är en attraktiv kund i övrigt har lättare att pruta. Det blir en fördel för den som samlar många affärer hos banken och lånar stora belopp (men med ett betryggande avstånd till bostadens värde). Men hur mycket kan man lyckas få ned sin ränta just nu?

Ett färskt exempel är storbankskunden som har en bostad i Stockholm värderad till 5,5 miljoner kronor med en belåning på 2,9 miljoner kronor. Han var inte nöjd med 4,53 procent i 3-månaders ränta. ”Det går inte att pressa den mer”, fick han höra av sin bankman.

Han tittade runt på alternativ och begärde ut sitt amorteringsunderlag. Kort därefter blev han uppringd av en särskild avdelning på banken med uppdrag att behålla kunder som håller på att byta bank, med ett erbjudande om 4,10 procent – en besparing på 1000 kronor i månaden.

Bra betalt för tre minuters jobb. Och skulle det sluta i att du vill byta bank för att gräset ändå är grönare på andra sidan, behöver det inte vara krångligt. Du kan behålla ditt lönekonto hos den nuvarande banken och bara flytta bolånen.

I videon får du tre tips för hur man bäst förhandlar om räntan

Så har vi räknat fram räntan

Vi har räknat fram en viktad (hänsyn tagen till respektive marknadsandel) snittränta för tremånaders bolån för de fyra storbankerna: 4,48 procent. Vi räknar på att samtliga av storbankernas bolånekunder flyttar lånen till nischbanken med den lägsta snitträntan. Alltså går från 4,48 procent till 4,33 procents ränta. Eftersom storbankerna har cirka 70 procent av bolånemarknaden, motsvarar det 2 870 miljarder kronor i bolån.

Förenkling i beräkningen: vi utgår från att samtliga kunder har tremånaders ränta och använder den räntan för kalkylen, eftersom vi inte får veta av bankerna exakt hur deras kunder fördelar sina lån. Däremot vet vi att bundna räntor på längre löptider än tre månader är mycket impopulärt nu. Få som lägger om eller tar nya lån binder dem i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.