Det var 2016 som det infördes krav som innebär att vissa hushåll måste amortera på sina bolån för att motverka en för hög skuldsättning bland svenska hushåll.
I början på nästa vecka väntas slutsatserna från utredningen att presenteras och enligt källor till Dagens nyheter kommer utredaren att föreslå att reglerna lättas upp.
På uppdrag av regeringen har ekonomiprofessorn Peter Englund lett en kommitté som bland annat har fått i uppdrag att se över Finansinspektionens regler kring hur man får ta i bolån och vilka amorteringskrav som finns.
Skärpta amorteringskravet kan slopas
Utredaren ska enlig DN:s uppgifter föreslå att det skärpta amorteringskravet slopas. Utredningen väntas också föreslå att bolånetaket, alltså hur stor del av ett bostadsköp man får finansiera genom ett bolån, höjs från 85 till 90 procent. Det innebär att bolån kan finansiera fem ytterligare procent av priset på bostaden.
Det skulle i så fall innebära att det blir lättare för personer att låna mer pengar för att köpa en bostad.
Enligt uppgifterna kommer dock det ordinarie amorteringskravet, som infördes 2016, bli kvar i någon form. Det nuvarande amorteringskravet innebär att man måste betala av två procent av lånet om man har lån på över 70 procent av värdet på bostaden respektive en procent om lånet motsvarar ett värde på mellan 50 och 70 procent. Har man lånat mindre än 50 procent behöver man inte betala av sitt bolån.
Peter Englund har inte velat kommentera uppgifterna, skriver DN.