Uppdrag gransknings Joachim Dyfvemark var en av reportrarna som låg bakom avslöjandena 2012 om Telias förehavande i Uzbekistan.
– Det handlar om ett svenskt multinationellt bolag som ville ut i världen och skaffa nya marknader. När man gjorde en offensiv i Centralasien var man tvungen att betala, vilket man också gjorde, och det kunde vi avslöja för fem år sedan, säger Dyfvemark på fredagen, när mutåtalet mot de tre tidigare Teliachefernas väckts.
Nyberg ”var själv på plats”
Bland de åtalade cheferna återfinns den tidigare vd:n Lars Nyberg.
– Det var väntat på ett sätt. Vi har hela tiden rapporterat och kunnat visa att han inte bara var högst ansvarig för den här affären, men att han också var insatt i detaljerna. Han var själv på plats, precis när det här avtalet skrevs under, säger Joachim Dyfvermark.
– Sedan är frågan: Kommer åklagaren att kunna leda detta i bevis? Ja, det är vår slutsats. Uppenbart gör åklagaren den bedömningen också.
”Sverige dåligt på denna typ av brott”
Varför har åtalet dröjt så lång tid?
– Framför allt tror jag det är svårt för att det är ett brott som begåtts i ett land som är väldig stängt. Uzbekistan är en av världens värsta och strängaste diktaturer. Diktatorns dotter Gulnara Karimova [som var mål för mutorna] har ju inte samarbetat i den här utredningen.
– Sverige har överlag varit väldigt dåligt på att beivra den här typen av brottslighet. Vi har en väldigt låg korruption i Sverige, men då tittar man bara på hur korruption ser ut inom landets gränser. Om man tittar på vad svenska bolag ägnar sig åt i andra länder ser det väldigt annorlunda ut.
”Befäster de styrandes makt”
Hur kunde denna affär egentligen ske?
– Det fanns en stark ledning, med Lars Nyberg i spetsen, och så fanns det svaga ägare, där svenska staten var en av dem. De fick alldeles för fritt spelrum och de var alldeles för sugna att komma in på de här utvecklingsområdena, trots att de visste att korruptionen var så betydande.
– När vi har gjort de här reportagen har vi sett konsekvenserna. När svenska och andra bolag gör sådana här affärer, befäster man de styrandes makt.