Riksbankschef Stefan Ingves Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksbanken varnar för coronaeffekt

Uppdaterad
Publicerad

Reporäntan ligger oförändrad på noll procent. Det meddelade Riksbanken idag, och varnade samtidigt för en coronaeffekt på marknaden.

– Riksbanken signalerar att räntorna kommer ligga kvar på den här rekordlåga nivån under en väldigt lång tid, säger SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.

”Följderna av det nya coronaviruset väntas minska den globala tillväxten på kort sikt, men det är i dagsläget svårt att fullt ut bedöma de ekonomiska konsekvenserna”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Riskerna för ekonomiska bakslag till följd av spridningen av det nya coronaviruset väntas bli en av de hetaste frågorna på riksbankschefen Stefan Ingves presskonferens efter räntebeskedet.

Vädret påverkar

Coronapandemin

Inflationsprognosen för i år sänks till 1,3 procent mot tidigare 1,7 procent. Även om inflationen väntas dämpas i år bedömer Riksbanken att den därefter kommer att vara nära målet på 2 procent. Enligt Riksbanken gör det milda vädret att inflationen hålls nere, eftersom den bidrar till att hålla ner energipriserna. Att Riksbanken ändå behåller sin syn på räntan tycker Johanna Cervenka är uppseendeväckande.

– Det som sticker ut är att Riksbanken reviderar ner sin prognos över inflationen rejält från 1,7 procent till 1,3 procent, framför allt på grund av den milda vintern och låga energipriser, och samtidigt behåller sin syn på räntan framöver. Det är lite svårförklarat.

Nollränta till 2022

Enligt Riksbankens prognos kommer reporäntan att ligga kvar på noll procent till och med 2022. Samtidigt öppnar Riksbanken för att förändra prognosen utifrån det ekonomiska läget. De varnar också för svenska hushålls höga skuldsättningsgrad och efterlyser politiska åtgärder.

– Riksbanken signalerar att räntorna kommer ligga kvar på den här rekordlåga nivån under en väldigt lång tid. Det kommer troligtvis elda på bostadspriserna ytterligare – och som vanligt skickar riksbanken över bollen till politikerna att skydda bolånetagare för att ta för stora lån i förhållande till sin ekonomi, säger Johanna Cervenka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet