Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Planer på att sänka räntan mer än vad de trodde i november” – hör Alexander Norén om Riksbankens nya prognos. Foto: SVT & Henrik Gustafsson Nicander / TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken meddelar att styrräntan lämnas oförändrad och ligger kvar på 4,0 procent. Beskedet ligger i linje med vad många banker förutspått.

– Det som däremot är intressant är att de har sänkt räntebanan, att de alltså spår en ännu större räntesänkning än vad de tidigare gjort, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Flera av bankerna tror dock att räntan kommer sänkas senare i år, med start under försommaren. Också Konjunkturinstitutet har i en prognos sagt att räntesänkningar är att vänta under året, och att räntan kan vara nere på 3 procent vid årets slut.

I Riksbankens pressmeddelande skriver de själva att ”om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni”.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén säger att beskedet var väntat.

– Det som däremot är intressant är att de har sänkt räntebanan, att de alltså spår en ännu större räntesänkning än vad de gjorde senast i november, säger han.

Prognosen: Räntan under 3 procent om två år

Enligt pressmeddelandet tror Riksbanken att styrräntan kan ligga på 2,76 procent i början av 2026, vilket är en sänkning från prognosen i höstas.

– Om räntan sänks framöver som Riksbanken spår, betyder det en enorm lättnad för många bolånetagare efter att vi har varit uppe på de här högre nivåerna, säger Alexander Norén.

Inflationen är på väg att stabiliseras men på grund av fortsatt höjt inflationstryck fattar Riksbanken beslutet att inte sänka räntan ännu. Styrräntan har legat på 4 procent sedan september 2023, vilket är den högsta räntenivån sedan 2008.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankschefen: ”Vi prövar oss fram” Foto: Michael Jansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.