– En bra sak att göra direkt efter ledigheten är att summera utgifterna du hade under sommaren för att förbereda dig bättre inför nästa, så du inte hamnar i en privatekonomisk höstdepression igen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Avsätt även tid till att se över din ekonomi generellt. Kolla vad du faktiskt lägger dina pengar på och vad du kan undvika att köpa. Nästa steg är att se över hur mycket du kan spara varje månad. Den allmänna rekommendationen är att du sparar tio procent av din lön varje månad.
– Men det är inte möjligt för alla att spara så mycket. Du kan börja med att lägga undan mellan två och tio procent varje månad och sedan ökar du andelen med tiden, säger Maria Landeborn, privatekonom på Danske Bank.
Gå inte ut för hårt
När du väl bestämmer dig för att börja spara bör du dock undvika det vanliga misstaget att går ut för hårt i början, anser de båda ekonomerna.
– Man sätter ribban för högt. Det är bättre att börja med ett mindre belopp. Ett tips är att ha detta sparande på en annan bank för att undvika lätta överföringar i slutet av månaden, säger Emma Persson.
Om det är så att du inte har några pengar alls på kontot kan ett tips vara att satsa på att försöka få in lite extra pengar.
– Se efter vad du har hemma i din garderob eller i ditt förråd och om det är något du kan sälja, säger hon.
Men hur ska man prioritera sitt sparande?
– Försök att dela upp sparandet i olika former. Prioritera dock att få till en buffert och sedan andra sparmål, säger Emma Persson.
Sätt upp sparmål
För ett långsiktigt sparande kan du vända dig till aktie- och fondmarknaden.
– Öppna exempelvis ett investeringssparkonto (ISK) och se till att få till en stående överföring varje månad. Tänk att det är pengar som ska få växa i lugn och ro, säger Maria Landeborn.
Hennes tips, om du har svårt att komma igång, är att fundera ut vad du har för mål med sparandet.
– Annars kan det vara svårt att ta tag i det och hålla motivationen vid liv, säger Maria Landeborn.
Fyra tips på hur du sätter igång med ditt sparande
- Se till att du börjar spara lite varje månad. Hellre några hundralappar än ingenting alls. Sedan kan du höja summan allteftersom.
- Tänk efter vad du sparar till och hitta motivationen i det – då är det mycket lättare att få till ett långsiktigt sparande.
- Sätt dig ner ett par timmar och starta ett sparkonto, eller ett investeringssparkonto (ISK). Ta annars hjälp av rådgivare.
- Kolla vad du faktiskt lägger dina pengar på varje månad och vad du kan spara in på. Så kallade ”onödiga” köp.
Fakta: Vanliga missar när du börjar spara pengar
1. Undvik att spara pengarna som blir över i slutet av månaden – spara i början i stället.
2. Du använder upp pengarna som du lade undan i början av månaden i slutet av den.
3. Många missar också att tänka till vad man sparar till – då är det svårt att komma igång.