Hur kommer det nya amorteringskravet se ut?
De som tar nya bolån som överstiger ens bruttoinkomst (inkomst före skatt) med 4,5 gånger ska amortera sina skulder med minst en procent. Det här gäller utöver det amorteringskrav som redan finns. Även barnbidrag, studiebidrag och stipendier kan räknas som inkomst.
Vilka regler har gällt sedan tidigare?
Amortering är det belopp som man ska betala tillbaka på sitt lån varje månad. Det gamla amorteringskravet innebär att den som lånat mer än 70 procent av bostadens värde ska amortera 2 procent av lånet varje år.
Den som har en belåning på mellan 50 och 70 procent av bostadens värde ska amortera 1 procent av lånet varje år. Har man en belåning på under 50 procent krävs ingen amortering. Dessa regler gäller sedan 1 juni 2016.
Hur påverkar det mig?
För familjer med relativt höga inkomster och små bolån blir det ingen skillnad mot i dag. Men de som inte har så höga inkomster kan tvingas att amortera mer än i dag, om förslaget går igenom.
Här är ett räkneexempel:
Säg att du har en lägenhet som är värd två miljoner kronor och ett lån på 1,5 miljoner kronor. Belåningsgraden är alltså 75 procent. I dag behöver du amortera 2 procent av lånet, alltså 2.500 kronor per månad, eftersom belåningsgraden ligger över 70 procent.
Med ett skärpt amorteringskrav skulle du istället behöva amortera 3 procent av lånet, alltså 3.750 kronor per månad, men bara om du har lånat mer än 4,5 gånger mer än din bruttoinkomst.
Detta innebär att du måste amortera i den något högre takten om din månadsinkomst är lägre än 27.780 kronor per månad, räknat på ett lån på 1,5 miljoner kronor.
Påverkas mitt nuvarande bolån?
Nej. Du som redan har ett bolån och inte tänker flytta eller ändra lånet, berörs inte direkt. Men om du planerar att flytta eller ta ett nytt lån kan det förslaget få effekt om det träder i kraft.
Finns det undantag för de nya reglerna?
Ja, om du till exempel köper en nybyggd bostad kan bankerna ge dig amorteringsfrihet i max fem år. Det gäller dock enbart förstahandsköpare. Bankerna kan även ge tillstånd för att du får slippa amortera om det finns särskilda skäl, som till exempel arbetslöshet, dödsfall i familjen eller sjukdom.
Vad är tanken med tuffare amorteringsregler?
Planen är att åtgärderna ska bromsa prisutvecklingen på bostadsmarknaden och de snabbt växande skulderna. Finansinspektionens syfte är att hushållens motståndskraft ska öka och att minska risken för onödigt djupa lågkonjunkturer.
Vad händer om jag byter bank?
Det är alltid upp till bankerna att göra bedömningen om dig när du är ny kund. Om man flyttar ett bostadslån som tagits innan det befintliga amorteringskravet trädde i kraft, gäller att lånet fortfarande inte omfattas av amorteringskravet.
Man ska alltså kunna ha kvar sin rörlighet som kund utan att påverkas. Men utökar du ditt befintliga lån kommer du att omfattas av kravet på amortering.
Vilka är för och emot tuffare amorteringsregler?
Finansinspektionen, FI, och dess chef Erik Thedéen vill ha skärpt amorteringskrav. Även Riksbankschefen Stefan Ingves vill se tuffare regler.
Men det finns också många som har invändningar. Bland annat är den borgliga oppositionen, byggsektorn och bankerna skeptiska till tuffare regler. Till exempel har Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson varnat för att förslaget kan leda till stora prisfall.
Och storbankernas lobbyorganisation Bankföreningen menar att det nya kravet skapar ett onödigt krångligt regelverk som slår mot unga som vill in på bostadsmarknaden och mot äldre som vill flytta.
Dessutom har många banker redan infört ett skuldkvotstak mot sina bolånekunder.