SBAB: Räkna med dubbelt så höga boräntor

Uppdaterad
Publicerad

Många banker har börjat höja boräntorna och fler höjningar är att vänta framöver. Räkna med dubbelt så höga räntekostnader framöver, säger SBAB:s boendeekonom, som har ett enkelt men tufft råd till de som lånat för mycket: flytta till något billigare.

I går kväll höll den amerikanska centralbankens chef Jerome Powell tal och den globala finansmarknaden höll andan och lyssnade efter minsta signal. Tolkningen var att räntan ska upp i flera steg, allt för att bromsa den skyhöga amerikanska inflationen, vilket kommer att bromsa ekonomin.

Och även i Sverige väntas högre räntor framöver, vilket kommer påverka alla med bolån.

– Vi har gått ifrån att ha en väldigt låg ränta under en lång tid till att det gradvis tickar uppåt på långräntorna på grund av inflation i omvärlden, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Flera svenska banker och låneinstitut, bland annat Skandia, SEB, Nordea, Länsförsäkringar och Handelsbankens bolåneinstitetut Stadshypotek, har höjt sina listräntor under början av året, enligt Dagens Industri.

Fler väntas

Och fler höjningar väntas. Enligt bolåneinstitutet SBAB:s prognos så väntas till exempel den femåriga bostadsräntan till exempel gå från dagens 1,7 procent till 3 procent i januari 2025.

Hur höga boräntor ska man räkna med framåt?

– Man kan räkna på det dubbla. Vi har exceptionellt låga räntor idag, säger Claudia Wörmann.

Finns det grupper som kommer få det tufft?

– Ja, de som har litet utrymme i sin ekonomi att klara en räntehöjning. Har man ingen möjlighet att följa med upp så kanske man ska se om sitt hus, då kanske man ska flytta till något billigare.

Och hon får medhåll av Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman om att boräntorna är på väg upp.

– De är på väg upp, men jag tror ändå det kommer gå ganska så långsamt. En viss uppgång, men ingen dramatik, säger hon.

Bankernas bolåneräntor

Det kan vara stor skillnad mellan bankernas utannonserade så kallade listräntor och kundernas snitträntor, alltså de faktiska räntor som erbjuds efter förhandling. Här är några banker och låneinstituts snitträntor för 3-månaders bolån:

Stabelo 1,19 procent

SEB 1,39 procent

SBAB 1,34 procent

Swedbank 1,47 procent

Skandia 1,23 procent

Handelsbanken 1,41 procent

Danske Bank 1,38 procent

Nordea 1,66 procent

Källa: Compricer

Finansinspektionen publicerar varje kvartal bankernas bruttomarginaler på bolån i ett led att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Enligt den senaste publiceringen ligger bankernas marginal på bolån på 1,49 procentenheter. Siffran visar bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.