• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Energimarknadsexpert Johan Sigvardsson på Bixia svarar på frågor om elpriset. Foto: Bixia/TT

Ställ dina frågor till elexperten

Uppdaterad
Publicerad

Kommer vinterns elpriser bli lika höga som förra året? Hur kan jag enklast få ner mina kostnader – och ska jag satsa på ett rörligt eller bundet elavtal? Johan Sigvardsson, energimarknadsexpert på Bixia, svarade på publikens frågor under fredagen – läs ikapp i chatten nedan.

Chatta med experten om elsituationen

Då stänger vi den här chatten för i dag!

Tack så mycket för alla kloka frågor som ni har skickat in och för att ni bidragit till en så trevlig chatt!

På återseende!

Hugin • För närvarande produceras endast 2 GW vindel i Sverige, av ca 17 GW installerad effekt, vilket tämligen ofta verkar vara fallet vid smällkall vindstilla väderlek. Hur stor inverkan har den låga produktionen av vindel på dagens höga elpris (2kr), jämfört med den genomsnittliga produktionen av vindel (5 GW?)?

Hej Hugin, initierad fråga. Den här årstiden är medelvinden ca 10 GW. Med 2GW just nu är det alltså 8GW billig el som måste ersättas med dyrare produktionsslag. Det ger naturligtvis en stor prispåverkan.

Ingrid • Har rörligt avtal visst måste det väl löna sig att minska förbrukningen av el när det är som dyrast trots snittpriset i månaden?

Hej Ingrid, helt rätt, det är ju förbrukningen som styr merparten av din elräkning.

Henrik • Hur kommer det sig att Finland får rekordhögt elpris idag, trots att de har ett helt nytt kärnkraftverk i drift..?

Hej Henrik, Finland når sin rekordnotering gällande förbrukning idag. Kärnkraften går för fullt men det är såväl kol- som gaskraftverk ur drift samtidigt som det blåser minimalt (Finland har en hel del vindkraft).

Lars Sjöström • Hu kommer det sig att prisskillnader som var ifjol mellan prisområdena, nu i år, helt har utjämnats? Styrning från ” högre makter” ?

Hej Lars, för att göra ett långt svar kort: markant lägre priser i Europa samt bättre överföringskapacitet mellan de nordiska elområdena.

Kalle • Vi har 4 elområden.
Finns det ambitioner på marknaden att ändra detta till ett enda elområde

Hej Kalle, det pågår en översyn av elområden i hela Europa om något ska förändras, svar kommer senare under 2024. För Sveriges del handlar det inte om att bli ett elområde utan i sådant fall om det ska bli nya gränser beroende på produktion, förbrukning och överföringskapacitet i landet.

Patrik • Är det medvetet nån reaktor står still varje vinter? Börjar känns oerhört uträknat och planerat.

Hej Patrik, se svar på liknande fråga i inledningen av chatten.

Pettsson • Hur mycket styrs av europeiska elbilden när det gäller priserna i Sverige.

Hej Pettsson, den europeiska prisbilden är mycket viktig, särskilt när vi har ett underskott i de nordiska vattenmagasinen som vi har nu.

Rogga • Tjena! Varför satt analytiker och sa att elpriset aldrig skulle kunna komma upp i nivå med 2022/23, men likväl, här är vi nu igen?

Hej Rogga, vi är inte i närheten av de priser vi såg hösten 2022 då månadsmedel under några månader var 2,50-3,05 kr/kWh. Dagens pris är det högsta dygnsmedelpriset sedan december ifjol men de medelpriser vi hade då kommer vi inte att få se i närtid.

Tina • Vad får vi egentligen mest el från i Sverige? Är det vår egna eller via import?

Hej Tina, Sverige har ett produktionsöverskott sett på årsbasis som vi exporterar till närliggande länder.

8 frågor om din elkostnad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriset i vinter

Mer i ämnet