– Vi är ju inte varandras förstaalternativ, det ska vi ju ärligt erkänna, säger Monica Lindell Rylén, tillträdande socialdemokratiskt kommunalråd i Strängnäs.
Och Jacob Högfeldt tillträdande moderat kommynstyrelseordförande instämmer:
– Det var inte vårt första scenario, helt givet. Men utifrån ett valresultat som hade gett ett instabilt minoritetsstyre i Strängnäs så tror vi att det här är att ta ansvar för kommunens bästa.
I Strängnäs gick Sverigedemokraterna, som på så många andra håll, starkt framåt. Partiet ökade från två platser i kommunfullmäktige till sex och blev tredje största parti. Under den förra mandatperioden styrde Socialdemokraterna ihop med Miljöpartiet, Folkpartiet och Centern men det samarbetet räcker nu inte längre för majoritet. Sverigedemokraternas framgång var ett skäl till att de tidigare politiska motståndarna gjorde upp om en gemensam politisk plattform. Och de tror att det kommer att fungera.
– Det betyder ju inte att allting går som en dans. Men jag har svårt att se att det kommer att bli någonting som vi kommer att bli oense om, säger Monica Lindell Rylén (S).
S + M i 23 kommuner
Att som i Strängnäs samarbeta över blockgränsen blir nu mycket vanligare än under den förra mandatperiden, visar SVT:s kartläggning. 257 av landets 290 kommuner har hittills kunnat ge besked om hur styret kommer att se ut under åren 2015-2018.
Efter förra valet förekom blocköverskridande samarbeten i 47 kommuner, vilket är knappt var sjätte. Efter höstens val blir det samarbeten över blockgränsen i 96 kommuner, nära var tredje. I 23 av dem kommer Socialdemokrater och Moderater att samarbeta (ibland med ytterligare något eller några partier) och det är sju fler än under förra mandatperioden. Ofta handlar det om att hålla Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande, uppger kommunpolitiker som SVT har talat med.
”Gynnar SD”
Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna, tror att den strategin kan gynna partiet på längre sikt.
– Vi blir ju i realiteten det enda oppositionspartiet, och det ger oss en gynnsam position, Vi kommer att ha ett väldigt starkt slagläge inför nästa valrörelse, säger Mattias Karlsson.
Han tycker också, inte oväntat, att det är fel att inte tala med Sverigedemokraterna.
– Det som hände i valet var ju att vi gick väldigt starkt fram, alla andra stod still eller backade. Det borde på något sätt få genomslag även i politiken, säger Mattias Karlsson.
SD vågmästare i var fjärde kommun
Ökat inflytande kan Sverigedemokraterna tänkas få i andra kommuner där något av de politiska blocken valt att styra i minoritet. SVT:s kartläggning visar att SD efter höstens val blir vågmästare mellan blocken i nästan var fjärde kommun, 71 stycken. Under förra mandatperioden var Sverigedemokraterna vågmästare i 37 kommuner.
Statsvetaren David Karlsson vid Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet har under många år följt kommunpolitiken. Han tror att de många blocköverskridande samarbetena kan göra makten otydlig för väljarna.
– Ju bredare de här koalitionerna blir, om till exempel Socialdemokrater och Moderater ingår i samma styre, blir det ju väldigt otydligt för väljarna var ansvaret ligger för politiken. Och det blir svårare i kommande val att utkräva ansvar, säger David Karlsson.
– Vem ska man då rösta på om man är missnöjd?
Delade meningar
Bland Strängnäsborna är meningarna delade om det nya samarbetet Moderater-Socialdemokrater är bra eller dåligt.
– Det är hemskt! Det är två motparter som regerar tillsammans, säger Annika Thunebro.
– Det tror jag blir ett bra samarbete för de tänker på kommunens bästa, säger Ulla Pettersson.
Den tillträdande kommunstyrelseordföranden Jacob Högfeldt (M) tror att väljarna kommer att uppskatta S-M-regeringen. Men han är inte tvärsäker:
– Om fyra år kommer väljarna återigen att få visa vilka de vill ska ta ansvar för deras vardag, säger Jacob Högfeldt.