Succé för svensk miljöteknik

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för svensk miljöteknik. På tio år har exporten ökat med 70 procent. Och på många håll i världen gör svenska innovationer stor skillnad – för miljön, hållbar utveckling och människors hälsa.

Företaget Peepoople har just skickat en miljon engångstoaletter till det katastrofdrabbade Filippinerna. Toaletterna är i form av biologiskt nedbrytbara plastpåsar som innehåller ämnet urea som dödar skadliga bakterier i avföring och förvandlar den till växtnäring.

Toaletterna används nu i flyktingläger i Syrien och Pakistan, men också i ett av världens största urbana slumområden, Kibera utanför Nairobi i Kenya.

Och Petra Wadström, som uppfann vattendunken Solvatten, vann nyligen det prestigefyllda Polhemspriset för sin innovation. Solvatten förser över tusentals familjer i en rad utvecklingsländer med dricksvatten.

Innovationer som hjälper

Vattendunken renar smutsigt vatten på ett par timmar med hjälp av UV-ljus från solen. Solvatten driver projekt i flera länder i Sydamerika, Afrika och Asien, och bland människorna som använder produkten märks en tydlig förbättring av deras levnadsstandard och hälsa.

Det här är inte bara två produkter som försöker lösa två av världens största humanitära problem – orent vatten och bristen på toaletter. Det är också exempel på miljöteknik som uppfunnits av två svenska innovatörer.

Anders Wilhelmson uppfann engångstoaletten Peepoo.

– Att människor inte har tillgång till toaletter är ett problem på en mängd olika nivåer. Vår avföring är direkt livsfarlig för oss för den innehåller patogener, maskar, virus och bakterier som kolera till exempel. Och bor man väldigt tätt och inte kan ta hand om sin sanitet, sprids de här och orsakar stor skada och hög dödlighet. Inte minst bland barn, säger Anders Wilhelmson.

Omsättning och export ökar av svensk miljöteknik

Petra Wadström började fundera på Solvatten efter en resa till Australien där hon slogs av att solen öser ner energi som inte blir använd. Funderingarna förstärktes när hon sedan mötte fattigdomen i Indonesien.

– Jag såg hur folk hade det svårt, med sitt vatten, och sin hälsa, och vilket lidande det ledde till. Jag tänkte, kan man inte göra någonting, ett redskap som gör att människor kan klara sin egen situation bättre, säger Petra Wadström

Hon och Anders Wilhelmson är inte ensamma om att exportera sina produkter i världen. Omsättningen för svenska miljöteknikföretag har ökat med 50 procent sen 2002, och exporten har ökat med 70 procent.

”Borde älska våra innovatörer”

På Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet som varje år investerar två miljarder i olika insatser, är de glada att det är just sektorn miljöteknik som växer.

– Miljöproblem ju inte unika för Sverige, det är globala problem. Och eftersom vi ligger långt fram i Sverige när det gäller de här utmaningarna, så har det ju också skapat intresse för de tjänster och produkter som svenska företag kan erbjuda. Förutom att vi tar fram intressanta produkter, skapar det ju också arbetstillfällen och exportintäkter till Sverige, säger Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova.

Men uppfinnarna bakom Solvatten och Peepoo är också kritiska till hur svårt det är att gå från idé till att sätta en produkt på marknaden.

– Det är en utsatthet. Vi representerar Sverige för patent och innovation. Sen när det kommer till kritan, har vi någon som backar upp oss då, säger Petra Wadström.

Anders Wilhelmson tycker Sverige borde bli bättre på att lyfta fram svenska innovatörer.

– Jag tycker vi borde börja älska våra innovatörer och tycka om våra uppfinnare, hylla dem på ett helt annat sätt, på ett tidigt stadium då. Sen måste vi börja tycka om människor som är annorlunda, för det är i det annorlunda tänkandet som innovationer ofta föds, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.