Svantesson säger vidare att det i grund och botten är viktigt att understryka att den svenska kronan har hållit sig stark under den senaste tiden. Och att den svenska börsen utvecklats positivt under en längre period.
Men den senaste tidens börsoro i världen som känts av från från Tokyo i öst till New York i väst har varit ”en rejäl bump på vägen”.
– Det är i sig inte förvånande. Det är alltid svårt att veta när de här situationerna inträffar men att de inträffar det gör dem.
Signaleringen av räntehöjningar med en Yen som stärktes och en svagare omvärldsefterfrågan satte spår på den japanska börsen. Och som många andra sagt, som Svantesson också är inne på, gjorde även de amerikanska arbetsmarknadssiffror intryck på börsen.
– När vi gjort bedömningar på den amerikanska ekonomin har vi förväntat oss en försvagning, och det har även FED gjort i och för sig, men uppenbarligen så reagerade marknaden på detta.
– Sysselsättningstillväxten var ungefär 114 000 i juli medan förväntningarna låg på uppemot 175 000, och arbetslösheten steg. Så ja den har försämrats men samtidigt är det något många räknat med.
Brytningstid
Svantesson säger även att vi just nu befinner oss i en brytningstid när vi lämnar en ”höginflationsmiljö”.
– Det var trettio år sen vi upplevde den här höginflationsmiljön. När vi gick i den var det en brytningstid och nu är vi på väg ut ur den, och det skapar såklart osäkerheter.
Och med osäkerheter säger Svantesson att den senaste tidens geopolitiska utvecklingar, inte minst i Mellanöstern, skulle kunna skapa problem igen med leveranser, fraktkostnader och energipriser. Det i sin tur skulle kunna göra att situationen återigen känns tuffare framöver.
– Så vi är fortfarande inte igenom den situation vi befunnit oss i ett tag. Det kan bli värre innan det blir bättre, det vet vi inte än. Men än så länge håller våra prognoser.