• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statliga Vattenfall vill investera mer i vindkraft – men satsningarna sker i första hand utomlands. Foto: Johan Nilsson, TT arkiv

Svenska vindkraftspengar till utlandet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk vindkraft domineras av utländska ägare. Samtidigt har det statliga kraftbolaget, Vattenfall, lagt merparten av sina vindkraftssatsningar i utlandet.

Statliga Vattenfall har satsat stort på vindkraft – men inte i Sverige. De senaste fem åren har Vattenfall investerat 45 miljarder kronor på vindkraft, men bara en rännil, motsvarande en tiondel av pengarna har gått till svensk vindkraft. 

– Europa har ett väldigt starkt behov att förändra sitt energisystem eftersom de varit väldigt fossilberoende, vilket gett ett stort behov av förnybart. Det betyder att man infört fördelaktiga incitament att investera i vind- och solenergi, säger Andreas Regnell, som är strategichef på Vattenfall, till SVT.

Små på vindkraft

Vattenfall står för nästan hälften av landets samlade elproduktion. Men den andelen gäller inte för vindkraften. År 2024 förväntas Vattenfall andel av landets vindkraftsproduktion ligga på 2,5 procent. Det gör bara kraftjätten till Sveriges åttonde största vindkraftsproducent, enligt Svensk Vindenergi. 

I år och nästa år kommer Vattenfall att satsa 18 miljarder kronor på vindkraft i Nederländerna, nio miljarder i Danmark, och först på tredje plats hamnar Sverige med 5 miljarder vindkraftskronor. 

I februari blev det också klart att Vattenfall går in i norsk havsbaserad vindkraft. En investering som totalt kan komma att kosta tiotals miljarder kronor. När man bygger sådan i Sverige kommer också storleken på Vattenfalls vindkraftverk öka både i pengar och produktion, säger Andreas Regnell.

”Inte lämpliga”

Andreas Regnell svarar så här på frågan om Vattenfalls ansvar för svensk energiförsörjning:

– Det enkla svaret är nej. Vattenfall, som visserligen är statligt ägt men är också ett kommersiellt företag, är inte lämpligt att ta ansvar för svensk energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.