Året därefter faller tillväxten tillbaka till 2,5 procent, enligt prognosen.
”Den ekonomiska politiken är mycket expansiv vilket ger extra skjuts åt konjunkturen. Bland annat medför den stora flyktinginvandringen på kort sikt kraftigt ökade offentliga utgifter”, skriver KI i ett pressmeddelande.
I slutet av augusti, då den förra prognosen publicerades, räknade KI med en tillväxt på 3,0 procent 2015, 3,1 procent 2016 och 2,6 procent 2017.
Arbetslösheten sjunker
Även när det gäller arbetslösheten har KI fått en mer optimistisk syn. Arbetslösheten väntas sjunka från 7,4 procent i år till 6,8 procent 2016 och 6,5 procent 2017.
”Sysselsättningen har ökat relativt snabbt de senaste åren och bland annat företagens anställningsplaner pekar på en minst lika snabb ökning framöver”, skriver KI.
Inflationen väntas ta fart och konsumentprisindex, som väntas vara oförändrat i år, beräknas stiga med 0,9 procent 2016 och 2,2 procent 2017. Den underliggande inflationen, enligt måttet KPIF, väntas bli 0,9 procent 2015, 1,5 procent 2016 och 1,7 procent 2017.
Forsatt underskott i offentlig finans
Riksbankens styrande reporänta väntas i slutet av nästa år ligga på -0,25 procent och i slutet av 2017 på 0,75 procent, enligt KI.
Trots den stundande högkonjunkturen blir det fortsatta underskott i de offentliga finanserna under de kommande åren, bedömer institutet. Det offentliga finansiella sparandet väntas vara negativt ända till och med 2019.
”Det är därmed tydligt att överskottsmålet i praktiken just nu är överspelat och det är oklart vilka principer som styr finanspolitiken för närvarande. Utgifterna ökar så pass mycket att utgiftstaket hotar att brytas under kommande år”, skriver KI.
Tillväxten starkare än vanligt
KI:s senaste konjunkturbarometer, som släpptes strax innan rapporten om konjunkturläget, visar att den ekonomiska tillväxten i Sverige är mycket starkare än normalt. Den så kallade barometerindikatorn, som speglar hushållens och företagens syn på ekonomin, steg till 110,1 i december från 106,7 i november.
Företagen är fortsatt optimistiska. Även hushållens konfidensindikator steg i december, men hushållen är alltjämt något mer pessimistiska än normalt om ekonomin, skriver KI.