En stor del av Sveriges näringsliv kontrolleras av familjen Wallenberg genom investmentbolaget Investor, som är storägare i bland andra Astra Zeneka, ABB, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, SEB, Husqvarna och Nasdaq. År 2007 investerade de i Mölnlycke Health Care, som på kort tid blivit ett av Investors viktigaste innehav.
Både Investor och Mölnlycke har i princip undvikit att betala skatt för vinsterna som Mölnlycke gjort. För genom så kallade räntesnurror har båda bolagen varit nolltaxerare som betalat inget eller mycket lite i bolagsskatt. Men nu har Skatteverket underkänt Investors skatteplanering.
– Det är på grund av att deras ränteavdrag inte följer reglerna enligt 2013 års ränteavdragsregler, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket.
”Förekommer kring aggressiv skatteplanering”
Skärpningen gjordes i januari år 2013 av dåvarande finansminister Anders Borg. Han hade tidigare fått ta emot ett brev från 27 av de högsta cheferna för näringslivet, som var mycket kritiska till den nya lagen. Bland undertecknarna fanns Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.
– Jag blir bekymrad över att de försvarar en aggressiv skatteplanering som faktiskt undergräver förtroendet för både företag och företagsamhet, sa dåvarande finansminister Anders Borg i en intervju med SVT Nyheter den 4 april 2012.
På frågan varför näringslivstopparna gör det svarade han:
– Några av dem har till och med förekommit i diskussionerna kring aggressiv skatteplanering, så det förvånar mig. Jag tycker att man ska vårda förtroendet och utgå från att man har relationer med hela samhället och betala sina skatter på ett bra sätt.
En miljard skattefritt
Investor tycker inte att koncernen bedriver någon aggressiv skatteplanering, men Skatteverket anser att man brutit mot reglerna. Mölnlycke Health Care, som gör engångsprodukter för operation och sårvård, kunde år 2013 få bort 1.092 miljoner kronor av vinsten.
Det skedde med hjälp av att bolaget betalade räntor till ett bolag i Investor. Avdraget har underkänts av Skatteverket som nu kräver att Investor ska betala skatt på 240 miljoner kronor.
Att ett av Sveriges mäktigaste företag åkt fast för skatteplanering bekymrar AMF och Alecta som båda är några av Investors största aktieägare.
– Det låter inte som ett juste företag, men de har väl utnyttjat de skattelagar som sätts av regering och riksdag. Sedan kan jag tycka att det inte är juste i slutändan, säger Anders Oscarsson som är ägaransvarig på AMF.
Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, håller med:
– För att vara en god samhällsmedborgare så måste du betala skatter och följa de regelverk som gäller. Det finns ett ansvar för såväl företag som är verksamma i Sverige som i andra länder att vara med och bidra till samhällsutvecklingen, och då betalar man skatt.
”Det ska hända någonting”
Både AMF och Alecta, som förvaltar pensionspengar åt flera miljoner svenskar, har valt att följa de regler som OECD satt upp. Där åläggs storföretagen att betala skatt efter de intentioner som politikerna vill genomföra med lagstiftningen och inte försöka hitta kryphålen i lagen.
Därför tänker nu båda ägarna agera, i Alectas fall blir det på bolagstämman:
– Det är väl ett lämpligt forum att i alla fall ställa frågor, säger Ramsay Brufer på Alecta.
AMF tänker diskutera direkt med Investors ledning för att få fram en förändring:
– Vi kommer nog att ta det via våra egna kanaler, det vill säga prata direkt med Investor. Jag tror att det ger mycket större verkan än att gå på en bolagsstämma och diskutera detta. Vårt mål är att det ska hända någonting, inte bara att synas, säger Anders Oscarsson på AMF.
Men ni kommer att agera?
– Det måste vi väl göra när du presenterar sådana här uppgifter, är Anders Oscarssons svar.
Investor avfärdar Skatteverket
Investor har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Anledningen att Mölnlycke inte betalat skatt är enligt Investor att Mölnlycke lånat mycket pengar.
Och att Investor inte betalt någon skatt för de räntor man fått från Mölnlycke beror att det finns stora lån och kostnader i Investor som kvittats mot ränteinkomsterna. Detta ska man ha meddelat sina största ägare, enligt Investor
– Vi tycker att det är viktigt och bra att vi har en dialog med de institutionella ägarna. Och det har vi haft också i det här fallet, säger Stefan Stern som är kommunikationschef på Investor.