USA:s centralbank höjer styrräntan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till intervallet 0,75–1 procent. Det är den största höjningen på över 20 år.

Målet med höjningen är att få bukt med den höga inflationen i landet. Idag ligger inflationen i USA på över åtta procent, den högsta siffran sedan januari 1982, mycket högre än målet på två procent.

En rad höjningar väntas under både detta året och nästa.

– Den amerikanska centralbanken trodde förra våren att inflationen var tillfällig och att man inte skulle behöva höja räntorna på länge. Men nu tvingades man krypa till korset i mars och började höja med 0,25 procentenheter, säger Kristina Lagerström, SVT:s ekonomikommentator.

– Det är samma läge med hög inflation i många andra länder, till exempel Sverige. Centralbanker börjar höja räntorna och när nu den amerikanska centralbanken nu tar i och höjer får det nog betydelse för andra centralbanker också.

Efter räntebeskedet steg den amerikanska börsen något.

– Nu reagerade börsen positivt i kväll, men börsen går ofta sämre när räntorna stiger, säger Kristina Lagerström.

Kan bildas ond spiral

Enligt Kristina Lagerström är centralbanken orolig för att det ska bildas en ond spiral i ekonomin då prisökningar på grund av inflationen följs av krav på högre löner. Lönerna påverkar i sin tur företagens produktionskostnader, vilket i sig leder till högre priser. Sen börjar det om.

– Det är det man inte vill ha i ekonomin och det är därför centralbankerna ska hålla nere inflationen till två procent genom att höja räntan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.