Målet med höjningen är att få bukt med den höga inflationen i landet. Idag ligger inflationen i USA på över åtta procent, den högsta siffran sedan januari 1982, mycket högre än målet på två procent.
En rad höjningar väntas under både detta året och nästa.
– Den amerikanska centralbanken trodde förra våren att inflationen var tillfällig och att man inte skulle behöva höja räntorna på länge. Men nu tvingades man krypa till korset i mars och började höja med 0,25 procentenheter, säger Kristina Lagerström, SVT:s ekonomikommentator.
– Det är samma läge med hög inflation i många andra länder, till exempel Sverige. Centralbanker börjar höja räntorna och när nu den amerikanska centralbanken nu tar i och höjer får det nog betydelse för andra centralbanker också.
Efter räntebeskedet steg den amerikanska börsen något.
– Nu reagerade börsen positivt i kväll, men börsen går ofta sämre när räntorna stiger, säger Kristina Lagerström.
Kan bildas ond spiral
Enligt Kristina Lagerström är centralbanken orolig för att det ska bildas en ond spiral i ekonomin då prisökningar på grund av inflationen följs av krav på högre löner. Lönerna påverkar i sin tur företagens produktionskostnader, vilket i sig leder till högre priser. Sen börjar det om.
– Det är det man inte vill ha i ekonomin och det är därför centralbankerna ska hålla nere inflationen till två procent genom att höja räntan, säger hon.