Kjell Nilsson, dåvarande styrelseordförande i Lindab, var en av de svenskar som omnämndes i de så kallade ”Panamadokumenten”. Foto: SVT & Lindab/press

Utreds efter Panamaläckan: Finanstoppen Kjell Nilsson krävs på åtta miljoner i skatt

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Nilsson, tidigare vd för Trelleborgskoncernen och styrelseordförande i Lindab, krävs på åtta miljoner kronor i skatt, efter en granskning som Skatteverket har genomfört efter den så kallade Panamaläckan 2016, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Våren 2016 avslöjade SVT Nyheter att Kjell Nilsson, dåvarande styrelseordförande i Lindab, var en av de svenskar som omnämndes i de så kallade ”Panamadokumenten” och att han skaffat brevlådeföretag via advokatfirman Mossack Fonseca.

Skatteverket menar att Nilsson medvetet dolt utdelningar från ett av dessa brevlådeföretag, och finansmannen krävs nu på åtta miljoner kronor i skatt.

Panama-dokumenten

– Utan de läckta dokumenten hade vi inte upptäckt detta, säger Johan Lundberg på Skatteverket till Siren.

Nekar till fel

Nilsson, som avgick från Lindab efter SVT Nyheters avslöjande, hävdar själv att han inte begått något fel, och att alla uttag kommer från ett lån som en affärspartner betalat in.

– Det har inte ändrat vår bedömning. När det gäller den här typen av uppgifter är det han själv som har bevisbördan och vi vet inte vad det handlar om för överföringar, säger Johan Lundberg till Siren.

Kjell Nilsson kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

– Det som tagits ut ska inte utdelningsbeskattas eftersom det rör sig om skattefria amorteringar. Vi är inte alls klara och kommer att överklaga, säger Kjell Nilssons ombud, advokaten Cecilia Gunne, till Expressen.

Misstänkt för grovt skattebrott

Sedan tidigare har också Skatteverket anmält Kjell Nilsson till Ekobrottsmyndighetet.

– Han är fortsatt misstänkt för grovt skattebrott, men nekar till detta. Mer än så kan jag inte säga just nu. Det är en omfattande utredning som tar tid, inte minst för att det är så mycket bevismaterial som ska hämtas in från utlandet, säger Henric Fager, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Siren.

Fler ärenden kopplade till läckan

Fager bekräftar också att fler än 15 andra ärenden kopplade till Panamadokumenten ligger på myndighetens bord.

– Flera personer kan ingå i de här ärendena. Det är toppen av ett isberg, kan man säga. Skatteverket har 100 personer som jobbar med den här särskilda satsningen i samarbete med oss.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet