Bra för exportföretagen men dåligt för alla som ska åka på utlandssemester – den svenska kronan har försvagats kraftigt mot euron de senaste åren.

Vinnare och förlorare på en svag svensk krona

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kronan har försvagats kraftigt mot euron de senaste åren. Men är det bra eller dåligt? Här är vinnarna och förlorarna på en svag svensk valuta.

För en vecka sedan kostade en euro 10,61 kronor. Så dyr har inte euron varit sedan 2009. De senaste dagarna har kronan sedan åter stärkts, men den långsiktiga trenden är fortfarande tydlig.

– Den svenska kronan väldigt svag ur ett historiskt perspektiv, säger Mats Kinnwall chefekonom på arbetsgivarorganisationen teknikföretagen.

Och just teknikföretag som exporterar är en av de tydliga vinnarna på att den svenska kronan är ovanligt svag. En svag valuta innebär att det blir billigt för exportföretagens kunder att köpa deras produkter, vilket innebär ökad försäljning.

– Vi har haft ett antal år med en svag global konjunktur. Då kan kronan fungera som ett stöd. Nu är industrikonjunkturen god och då får vi en extra skjuts, säger Mats Kinnwall.

Större reskassa för utländska besökare

Andra som uppskattar en svag svensk krona är de turister som besöker Sverige, deras reskassa blir helt enkelt större än tidigare, vilket i sin tur kan gynna turistindustrin och restauranger när utländska besökare lättar på plånboken.

Samtidigt väntar en dyr semester för alla svenskar som åker utomlands. Kronan har försvagats kraftigt mot euron, så för alla som planerar att turista i euroländer blir det extra dyrt. Jämfört med för sex år sedan, då kronan var betydligt starkare, så blir Europaresan omkring 20 procent dyrare.

Dyra bananer och oliver

Dyrare blir det också för alla som köper utländska produkter, till exempel livsmedel. De företag som importerar har att välja mellan att höja priserna mot kund eller att minska sina marginaler, så en svag krona kan vara problematiskt för importföretag.

En svag krona kan på sikt också leda till prishöjningar, alltså inflation, vilket får Riksbanken att höja räntan. Indirekt kan alltså en svag valuta leda till högre kostnader för alla som lånat pengar, då räntorna höjs.

Vad ska vi räkna med framöver då? Många bedömare på marknaden och Riksbanken räknar med en starkare krona, men Mats Kinnwall hör till de som tvivlar på det.

– Just nu är min bästa gissning att vi får leva med en svag krona över överskådlig tid framöver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.