• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bertrand Perez, vd för the Libra Association, håller ett föredrag om kryptovalutan Libra i September, tidigare i år. Foto: TT

Visa och Mastercard kan lämna Facebooks kryptovaluta Libra

Publicerad

Kreditkortföretagen Visa och Mastercard kan komma att lämna Facebooks nya kryptovaluta Libra. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor nära projektet.

Den omtalade kryptovalutan, vars lansering planeras till 2020, har de senaste månaderna mött tufft motstånd på flera fronter.

Flera amerikanska kongressledamöter har uppmanat Facebook att pausa utvecklingen till dess att lagstiftare fått mer tid att undersöka potentiella konsekvenser av införandet.

Chefen för den amerikanska centralbanken har uttryckt oro för kryptovalutans potentiella koppling till eventuell penningtvätt, samt brister i konsumentskydd och ekonomisk stabilitet.

Och för bara tre veckor sedan varnade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire för att projektet kan leda till en ”privatisering av valutor” vilket på sikt kan underminera staters suveränitet. Le Maire uppmanade europeiska länder att stänga ute Libra och istället satsa på en offentligt reglerad kryptovaluta.

Visa och Mastercard tveksamma

I kölvattnet av kritiken har nu några av projektets tyngsta samarbetspartner, kreditkortföretagen Visa och Mastercard samt ett antal andra finansiella aktörer, omvärderat sitt deltagande, rapporterar finanstidningen Wall Street Journal och hänvisar till källor nära projektet.

Enligt uppgifter till tidningen har Facebook nu kallat representanter från sina knappa 30 samarbetspartner till ett möte i Washington DC på torsdag där man ska diskutera projektets fortsatta väg framåt.

Hotar valutans framtid

Facebook själva räknar med att omkring 1,7 miljarder människor världen över kan komma att ta del av den nya valutan efter dess införande. Den har marknadsförts som ett säkert och billigt sätt för människor att göra transaktioner, till exempel skicka pengar till familjemedlemmar i andra länder.

Om tunga aktörer som Visa och Mastercard lämnar projektet kan valutans potentiella genomslagskraft dock bli betydligt mindre. Utan ett starkt nätverk av finansiella partner minskar Facebooks möjlighet att nå ut till konsumenterna och att få större företag att acceptera valutan som betalmedel, rapporterar Wall Street Journal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.